Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3581
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Suomessa JT-mies ei voi vapaasti päättää, antaako parran kasvaa vai ei, ainakin, jos "tavoittelee" seurakunnassa "etuja", kuten kipuamista nokkimisjärjestyksessä ylemmäs, avustavaksi palvelijaksi tai vanhimmaksi. Tuskinpa partaista tienraivaajaakaan kovin kauan seurakunnassa siedetään.

Nyt näyttää siltä, että myös "maailmassa" on joitakin ongelmia partakarvojen ja niiden puuttumisen kanssa. Lukekaa tästä lisää.

Pitäisikö tasa-arvovaltuutetun puuttua parta-asiaan myös JT-järjestössä?
Voimantorni
Viestit: 987
Liittynyt: 07.06.2009 16:16

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Voimantorni »

Johanneksen poika kirjoitti:Suomessa JT-mies ei voi vapaasti päättää, antaako parran kasvaa vai ei, ainakin, jos "tavoittelee" seurakunnassa "etuja", kuten kipuamista nokkimisjärjestyksessä ylemmäs, avustavaksi palvelijaksi tai vanhimmaksi. Tuskinpa partaista tienraivaajaakaan kovin kauan seurakunnassa siedetään.
Jep, muistan kuulleeni useammankin kokemuksen Jt-vuosiltani tästä asiasta. Kerrankin eräs avustava palvelija oli päättänyt (yrittää) muuttaa ulkoista tyyliään ja lähti vanhimman kanssa kentälle orastavan partansa kanssa. Muutamien minuuttien kuluttua vanhin oli kysynyt ap:lta, onko tämä aikeissa kasvattaa parran itselleen, johon ap oli vastannut kysymällä, onko se ok. Vanhin oli pitänyt kolmen sekunnin mittaisen tauon ja todennut ykskantaan: "aja se pois". Kyseinen avustava palvelija kertoi tämän minulle myöhemmin kevyenä kenttäkokemuksena; siihenpä nyykähti tämänkin nuoren miehen yritys muuttaa ulkoista olemustaan oman persoonallisuutensa mukaiseksi.

Lahkoissa hallitaan massoja monella eri tasolla, mm. lahko-identiteetin avulla, jota tietyt pukeutumiskoodit tukevat varsin tehokkaasti. Jt-naisten hamepakko ajaa samaa asiaa kuin Jt-miesten pään karvojen pituuden valvontakin. Ja se solmiopakko.
Vieras

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Tuo partakielto kuuluu sitten sellaisten kieltojen luokkaan, joita ei kirjoiteta selkeästi esiin vartiotorniin ? Mahtaako niiden kanavana olla kirje Brooklynistä, sen jehovakanavan jatkona ?
PoterO

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja PoterO »

Olen kuullut partadirektiiviä perusteltavan sillä, että se saattaa kompastuttaa jonkun seurakuntalaisen. Mietin vaan, että kuinkahan moni olisi aikeissa kasvattaa niin pitkän parran?

Ilta-Sanomien jutusta tuli mieleen, että Ruotsissa palveluammateissa löytyy laajempi kirjo ulkonäössä verrattuna Suomeen. Suomessa taidetaan olla konservatiivisempia.
nina2011
Viestit: 264
Liittynyt: 11.01.2011 01:02

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja nina2011 »

Entäs sisaret joilla on runsas karvankasvu. Niin miten on sisaren parran kasvu jos ei hoida asiaa?
Jokainen uloskäynti on sisäänkäynti johonkin muualle.
YksinäinenSusi
Viestit: 3810
Liittynyt: 19.06.2010 08:27

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja YksinäinenSusi »

nina2011 kirjoitti:Entäs sisaret joilla on runsas karvankasvu. Niin miten on sisaren parran kasvu jos ei hoida asiaa?
Vanhemmilla sisarilla olen joskus nähnyt partahaivenien kasvavan ainakin ylähuulessa, mutta en ole koskaan kuullut , että seurakunnissa siitä olisi mitenkään huomautettu.

Tietääkseni partasääntö koskee vain veljiä.

Kemissä oli eräs "sisar", joka oli ollut ennen mies, mutta muuntautunut naiseksi, mutta hän kyllä piti huolen siitä ettei parta päässyt kasvamaan.

Tosin häntä vähän kyllä syrjittiin, ja hän oli aina yksin etupenkillä, eikä seurustellut koskaan kenenkään kanssa väliajoilla.
Hän oli saanut ankaran kasvatuksen ja oma yltiö-jt isä oli pakottanut hänet kasteelle selkäsaunan uhalla, kun hän oli ollut lapsi.
Ihmisellä on oikeus yksilönä - määrätä oma kohtalonsa.
Kletos
Viestit: 325
Liittynyt: 13.01.2009 10:23

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Kletos »

Mikä mahtaa olla käytäntö parran suhteen nykyään? Saako todistajamiehellä olla partaa? Viekö parta edut seurakunnnassa tai onko meillä Suomessa tapahtunut vastaavaa, josta Diane Wilson kertoo kirjassaan, tilanteesta, jossa parta esti jopa miehen pääsyn kasteelle. :o

Editoin karvoituksesta kertovaa lukua kirjassani ja jäin miettimään tätä todistajien parta-asiaa, etten anna väärää tietoa lähimmäisestäni. :roll:

Sinänsä mielenkiintoista, että "Koivuniemen hengellisessä yhteisössä" parta kuuluu jokaiselle miehelle. Asian voi tsekata, jos käy katsomassa firman sivuja. Videoklipeissä jokaisella (erittäin hoikalla) miehellä on parta.
Hoikkuus ja painoindeksi ovat sitten toinen juttu ... mutta silmiinpistävän hoikkia ovat myös.

Linkki: http://www.koivuniemi.com/home;jsession ... 0953DAEBD9
Vieras

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Vieras »

"mutta silmiinpistävän hoikkia ovat myös."

Mikähän se niissä totalitäärisissä liikkeissä sitten on...lahkoperustaja Russell oli parrakas, netissä on video, jossa hän parta väpättäen puhuu pyramidista. Hitler taisi hoikkuuden edelle asettaa vaaleuden, arjalaisuuden kuten hän sanoi, vaikka itse oli suht. tumma, vastaavasti kuin Russell parrakas. Homoseksuaalit olivat myös oma ryhmänsä keskitysleireissä, niin kuten lahkossa ollut homovastaisia kirjoituksia. Niin, ja kuten lahko on antanut julkisuudelta salassa pysyvän poikkeavan seksuaalisuuden suojelumääräyksiä (koskeneeko tuo nimenomaisesti myös homoseksuaalisuuta ?) kertoo Wiesel keskitysleirimuistelmissaan homoseksuaalista vartijasta.
Avatar
Johanneksen poika
Viestit: 3581
Liittynyt: 29.04.2007 13:49
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Johanneksen poika »

Kletos kirjoitti:Mikä mahtaa olla käytäntö parran suhteen nykyään? Saako todistajamiehellä olla partaa? Viekö parta edut seurakunnnassa tai onko meillä Suomessa tapahtunut vastaavaa, josta Diane Wilson kertoo kirjassaan, tilanteesta, jossa parta esti jopa miehen pääsyn kasteelle. :o
Partakarva on yksi niitä harvoja asioita, joissa Vartiotorniseuran tulkinta "hieman" vaihtelee eri puolilla maailmaa. Yleensä kaikissa asioissa on täysin yhtenäinen (lue: yhtenäiseksi pakotettu) käytäntö.

Suomessa partakarvat naamassa estävät esim. puheiden pitämisen useimmissa seurakunnissa. Lavalle ei ole peikkona asiaa. Tiedän myös, että kesän piirikonventissa sattui sellainen tapaus, että eräs vanhin, jolla oli tilapäisesti "kevyt kesäparta", oli vapaaehtoisessa palveluksessa vartioimassa konventtitoimiston ovea. Se ovi oli sellainen ovi, josta kulkivat kaikki silmäätekevät suuret pomomiehet, kuten kierros-ja piirivalvojat. Tämä partainen veli lensi kuin leppäkeihäs ulos tästä vapaaehtoisen palveluksen muodosta. Hänelle annettiin nippu kopioita Vartiotorneista, missä mukamas parta tuomittiin.

Eräs toinen veli, avustava palvelija, sai nuhteet ja menetti "puhe-edut" seurakunnassa, kun oli parran kasvattanut. Hänelle tultiin sanomaan, että pitäisi jäljitellä pukeutumisessa ja parta-asiassa Betelin veljiä. Tämä avustava palvelija sanoi, että hän seuraa mieluummin Jeesuksen esimerkkiä. Sen koommin hänelle ei enää annettu ohjelman osia, joita olisi lavalta pitänyt.

SItten on joitakin vapaamielisempiä maita, kuten esim. Tanska. Muutama vuosi sitten Tanskassa oli jokin suuri konventti, mihin myös Suomesta matkusti paljon JT-veljiä ja -sisaria. Konventin päätyttyä naimattomat sisaret oikein hehkuivat, että olipa Tanskassa komeita partaveljiä.

Etelä-Amerikan maissa on kulttuurisyistä useilla miehillä viikset. Näin ollen Vartiotorniseura ei ole hennonnut määrätä näitä ihmisiä leikkaamaan viiksiä pois. Aina silloin tällöin Vartiotorni-lehdessä näkyy jossain kurssikuvassa muutama viiksekäs veli.

Että näin. Suomessa "teokraattiset edut" eivät ole hiuskarvan varassa, mutta partakarvan varassa ne ovat. Valitettavasti.
Vieras

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Raamatun puolella ei arvattavasti partaa kielletä, koskei täällä ole puheeksi otettu ?
Markku Meilo
Viestit: 13455
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Vieras kirjoitti:Raamatun puolella ei arvattavasti partaa kielletä, koskei täällä ole puheeksi otettu ?
Itse asiassa jos katsoo moosekselaisia direktiiveja, niin siellä nimenomaan kiellettiin parran katkominen. Näin ollen hyvällä syyllä voi ajatella, että Raamatun kuvaamalla Jeesuksella oli moosekselainen parta.

Siitäkin on hyvä oppiseikkailu Vt-seurassa kun Rutherford savusti kaikin mahdollisin tavoin (esikuvansa tavoin) parrakkaita Russelille uskollisia pois kuvioista. Siinä paaluopin ohella Vt-seura ryhtyi kirjallisuudessaan kuvaamaan Jeesusta siloposkena ja niin jatkui aina 1960-luvulle, jolloin Jeesus sai lakiliiton edellyttämän partansa takaisin.
Pyrkimykseni olkoon kaikkia miellyttävän keskusteluilmapiirin luominen.
ajoulupukisti
Viestit: 404
Liittynyt: 19.12.2010 16:38

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja ajoulupukisti »

Vanhimmat vinoili minullekin kasvojeni karvoituksesta. Yleesä sai positiivista palautetta, kun olin vaivautunut näyttämään terää leualleni ja negatiivissävyistä vinoilua jos sänki pilkotti. Hassua sinänsä, että lähestulkoon kaikki Raamatun miespuoleiset henkilöt on VT-seuran julkaisuissa olevissa kuvissa parran kanssa. Konventtinäytelmiin liimataan siloposkille parta, mikäli ajoittuu menneisyyteen (onkohan kenenkään sallittu koskaan Suomessa kasvattaa konventtinäytelmäpartaa??).
"Ilmaus "uskollinen ja ymmärtäväinen orja" viittaa siis ryhmänä kaikkiin niihin tuon voidellun hengellisen kansan jäseniin, jotka kulloinkin ovat eläneet maan päällä vuodesta 33 lähtien aina nykyaikaan saakka" -w04 1/3 s. 8-12
Vieras

Parrakas todistaja

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Srk:ssamme oli eräs "luononoikku": parrakas todistaja (vrt. kirja Mustapartainen mies herättää pahennusta).

Mies kävi kentällä jonkun verran ja häntä kovasti hyysäämällä "autettiin", mutta parta vain säilyi. Betelissä erään veljen vaimo arvosteli häntä näyttäen kädellään, kuinka ailahtelevainen tämä partajehu olikaan. Viimeksi näin hänet värvättynä muistonviettotilaisuuteen, johon häntä "autettiin".

Papille (kristillisissä kirkoissa) yleensä sopii parran käyttö, mutta ei JT:lle. Kirkossa parrakas pappi herättää luottamusta. Onko JT:llä haluttu tehdä selkeä ero partaan vai kuinka on on, kun Russellillakin taisi olla parta?
Viimeksi muokannut Tony, 27.02.2012 12:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: Aloitus siirretty olemassaolevaan partaketjuun
Vieras

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Asevelvollisten piirissä oli myös parranajovelvollisuus. Jos jollain oli parta jäänyt ajamatta niin samanaikaisesti yritettiin kiusoitella että parrankasvu oli vielä heikko ja syytettiin että se oli ajamatta, esim. että ne 3 karvaa sitten ajetaan illalla pois. Onko sikäli armeija vertailtavassa lahkoon että senkin piiristä, avarakatseinen kenraali Ehrnrooth oli julkisuudessa puoltanut tukankasvun vapautta, jotenkin kai että sehän olisi varusmiesten omaa vapautta jota vastaan he palvelevat isänmaata. liekö tukkavapaus toteutunut, Ruotsista puhuttiin tukkavapaana, mutta sukellusveneissäkö se ei olisi hyväksytty, koskei vettä haluttu tai voitu varata tukan loraamiseen suotta.
Markku Meilo
Viestit: 13455
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Jehovan todistajien "partadirektiivi"

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

ajoulupukisti kirjoitti:Hassua sinänsä, että lähestulkoon kaikki Raamatun miespuoleiset henkilöt on VT-seuran julkaisuissa olevissa kuvissa parran kanssa.
Täyttä pelleilyähän partadirektiivi on ollut alusta lähtien. Samaan aikaan kun toisesta suupielestä opetettiin, että ollaan Jeesuksen esimerkin seuraajia ja että Jeesus oli lakiliiton alainen, niin Jeesukselta vietiin Vt-kuvituksessa parta. Parta palautetettiin 1960-luvulla ja meriselityksenä oli, että jossoin oli joku kuva vanhasta potasta, jossa Jeesus oli parraton. Sehän tiedetään ettei Raamattu ole ollut arvossa missään vaiheessa, ei silloinkaan kun Rutherford kielsi parran raamatuntutkijoilta ja vei Vt-kuvituksessa sen taannehtivasti Jeesukseltakin.

Juttelin vuosia sitten jt-tuttuni kanssa, joka kertoi faijansa (apulaisseurakunnanpalvelija) "riemuinneen" kesäisin lapinlomalla kun saattoi kasvattaa parran, jonka ajoi pois taas kun astui virkaan helsinkiläisessä seurakunnassa.
Pyrkimykseni olkoon kaikkia miellyttävän keskusteluilmapiirin luominen.
Vastaa Viestiin