Sivu 1/1

Roomalaisen naisen osuus kristinuskon leviämiseen

Lähetetty: 03.09.2007 18:48
Kirjoittaja Ariadna
Poistin turhana.

Re: Roomalaisen naisen osuus kristinuskon leviämiseen

Lähetetty: 04.09.2007 21:49
Kirjoittaja Witless
Ariadna kirjoitti: Kirkko ei ole koskaan tunnustanut kirkkoäitien merkittävää roolia kristinuskon voitossa, jonka pahin kilpailija oli mithralaisuus, joka taas oli naisilta suljettu uskonto.
Lähteenä Päivi Setälän Antiikin nainen
Kristinusko ei myöskään ole tunnustanut mithralaisuudesta tulevia perinteitään, joihin kuuluu esim. veriuhri. ;) Ehkä Jehovan todistajien kirjallisuudessa monesti tuomittu "pakanallinen" Marian palvonta on vienyt edes jollain tasolla naisten asemaa kristinuskossa eteenpäin, jos sen edeltäjä mithralaisuus oli kokonaan naisilta suljettu? (Amatööri spekuloi...)

Lähetetty: 05.09.2007 12:59
Kirjoittaja Ariadna
Kristikunnan on ollut pakko laahautua perässä, kun ympärillä olevassa yhteiskunnassa naisen arvo on jo 80 centtiä eurosta.

Lähetetty: 07.09.2007 23:10
Kirjoittaja Witless
Ariadna kirjoitti:Kristikunnan on ollut pakko laahautua perässä, kun ympärillä olevassa yhteiskunnassa naisen arvo on jo 80 centtiä eurosta.
En ihan täysin ymmärtänyt, mutta paljon mahdollista.

Lähetetty: 08.09.2007 08:45
Kirjoittaja Ariadna
Witless kirjoitti: Ehkä Jehovan todistajien kirjallisuudessa monesti tuomittu "pakanallinen" Marian palvonta on vienyt edes jollain tasolla naisten asemaa kristinuskossa eteenpäin
Yritin tuohon vastata positiivisesti, mutta kaipaa varmaan selityksiä. Marian- tai oikeammin miesten Madonna ihanteen- vohkiminen miesten hallitsemaan uskontoon ei tuonut naisille mitään hyvää, mitä se oli aiemmin edustanut.
Roomassa kristinuskon synnyn aikoihin oli uskonnoilla kasvatus tehtävät. Lapsuuteen ja aikuisuuteen liittyvät riitit jaettiin sukupuolen mukaan. Niiden tarkoitus oli sukupuoliroolien vahvistaminen.
Tytöillä se keskittyi äitiyden vahvistamiseen ja kodinhoitoon. Poikien taas sotilaskoulutukseen, joka edelsi täysien kansalaisoikeuksien saavuttamista. Valtion riitit taas liittyivät yhteiskuntajärjestyksen, sukupuoliroolien ja yhteisön jatkuvuuden vahvistamiseen.
Naisille oli uskontoja kaikkiin ongelmiin ja uskonnon vapaus takasi, että he saivat vapaasti palvoa kaikkia jumalia mitä Roomassa oli naisille tarjolla. He osallistuivat innokkaasti ns. mysteerikultteihin mm. Eleusiin mysteerit, Dionysoksen, Isiksen, juhlia vietettiin Matrolnalian Junon Ja BonaDea-jamalattaren kunniaksi. Tämän lisäksi oli oraakkeleja joilta sai neuvoja pahimpiin ongelmiin. Oli Delfoin- ja erityisesti Vestaan orakkeli joka oli myös miesten palvoma ja keskeisin Rooman oraakkeleista. Hänen papittarillaan oli huomattava asema yhteiskunnassa ja sen politiikassa ja usein kriisiaikoina poliittiset tiedonannot kulkivat usein heidän kauttaan.

Nyt vasta päästään Marian esikuvaan Isikseen. Hänelle omistettu kultti korosti perheyhteyttä ja vaati palvojiltaan siveyttä ja puhtautta.
Plutarkos sanoo, että Isiksen valta koskettaa kaiken: valon ja pimeyden, päivän ja yön, tulen ja veden, elämän ja kuolenan, alun ja lopun.
Toiselta vuosisadalta oleva papyrus mainitsee " Isis teki naisen vallasta tasaveroisen miehen kanssa".
Mithralaisuus, miesten uskonto, oli naisvihamielinen ja kun kristinusko kilpaili mithralaisuuden kanssa valtionuskon hyväksynnästä, se myöntyi samalla naisvihamielisyyteen ja kuin lohdutukseksi sisällytti Isis palvonnan- tosin muunneltuna - kristinuskoon.
Tästä sepustuksesta ehkä ymmärrät paremmin, miten kristikunnan on ollut pakko muutaa suhtautumistaan vaikka vain laahaten, sen tuoma pimeä aikakausi ei kestä nykyistä valoa, joka on tullut naisten yhteiskunnanssa muuttuneiden vaikutusmahdollisuuksien myötä.

Lähetetty: 08.09.2007 23:04
Kirjoittaja Witless
Ariadna kirjoitti:Tästä sepustuksesta ehkä ymmärrät paremmin, miten kristikunnan on ollut pakko muutaa suhtautumistaan vaikka vain laahaten, sen tuoma pimeä aikakausi ei kestä nykyistä valoa, joka on tullut naisten yhteiskunnanssa muuttuneiden vaikutusmahdollisuuksien myötä.
Kiitos tarkennuksesta. Näinhän uskonnot, kristinusko mukaanlukien, usein toimivat. Eli muuttuvat ympäristönsä ja aikojen mukana, että eivät kokonaan häviäisi.

Kiinnostavaa on nähdä miten paljon mainstreamin suuntaan Watchtowerinkin on vielä siirryttävä, että selviäisi 2000-luvun haasteista. Ehkä nainen vielä sielläkin opettaa seurakunnassa joskus? Toinen mahdollisuushan on vielä tiukempi säännöistä kiinni pitäminen ja enemmän kultin suuntaan siirtyminen, mutta sillä strategialla ei ehkä ole mahdollista pitää kuutta miljoonaa jäsentä. Suap nähä.