1. Lähtemiseen liittyviä haasteita ja tunteita
Kritiikin kieltäminen. Jehovan todistajana olet todennäköisesti sisäistänyt kiellon tutustua minkäänlaiseen Jehovan todistajia koskevaan kritiikkiin. Olet kuullut varoituksia niin sanotusta luopiomateriaalista: järjestö kertoo krittisen materiaalin olevan lähtöisin itse Saatanasta. Kritiikkiä on vältettävä hinnalla millä hyvänsä, etenkin jos se tulee entisiltä Jehovan todistaijlta. Kiellon tarkoituksena on estää Jehovan todistajia tutustumasta perusteltuun kritiikkiin ja etsiä tietoa järjestöstä muualta kuin sen omista julkaisuista. Kielto tutustua mihinkään kriittisiin ajatuksiin ja entisten Jehovan todistajien demonisoiminen vaikeuttaa lähtemistä ja asioiden objektiivista tutkimista.
Syyllisyys ja pelko. Kun uhmaat järjestön kieltoa tutustua kriittiseen materiaaliin, saatat tuntea syyllisyyttä, jopa pelkoa. Saatat ajatella, että Jehova tarkkailee sinua. Kenties pelkäät, että ns. luopiovalheet ja “inhimillinen järkeily” voivat viedä mennessään. Jehovan todistajana sinut on opetettu ylireagoimaan kriittiseen materiaaliin. Jos sinulla on epäilyksiä tai kysymyksiä järjestöstä tai sen toimintatavoista, erilaiset pelot ja syyllisyys saattavat estää sinua tutkimasta asiaa tarkemmin järjestön ulkopuolisista lähteistä.
Pettymyksen tunteet voivat kohdata sinua tehdessäsi järkyttäviä löytöjä Jehovan todistajien järjestöstä, uskomuksista, toimintamalleista ja käytännöistä, joista ei puhuta seurakunnassa ja joista useimmat todistajat eivät edes tiedä. Löydöt todennäköisesti sekä järkyttävät että suututtavat.
Epävarmuus. Löytösi saattavat aiheuttaa huolta tulevaisuudesta: “mitä minun pitäisi tehdä?” Sinut on opetettu epäilemään harkintaasi, ajattelemaan että itsenäinen - “riippumaton” - ajattelu on haitallista ja luottamaan ainoastaan siihen mitä järjestö on kulloinkin nähnyt parhaaksi paljastaa. Tämän kaltaisessa autoritaarisessa, kollektivistisessa ympäristössä voi tuntua vaikealta toimia sen pohjalta mitä olet saanut tietää.
Huoli seuraamuksista. Ajatuskin, että joutuisit komitean eteen selvittämään tuntemuksiasi, mielipiteitäsi, toimiasi tai puheitasi, on varmasti ahdistava. Oikeuskomiteat, erottaminen, merkitseminen ja etujen menettäminen ovat rangaistuksia, joiden tarkoituksena on rajoittaa omaehtoista ajattelua ja pitää seurakunnat ruodussa. Ei ole saattumaa, että kurinpitotoimet ovat ahdistavia. Jokainen Jehovan todistaja tietää tai tuntee henkilön joka on joutunut näiden rangaistusten kohteeksi. Niiden uhka on kaikille todistajille yhtä todellinen. Yhteisöllisten rangaistusten uhka vaikeuttaa ja rajoittaa omaehtoista, vapaata ajattelua.
Pelko erottamisesta. Perheesi ja ystäväsi alkavat todennäköisesti karttamaan sinua, jos eroat tai jos sinut erotetaan. Järjestö käyttää hyväkseen ihmisen luontaista tarvetta tulla hyväksytyksi. Se käyttää ihmissuhteita häikäilemättömän kiristyksen välineenä, mutta kutsuu sitä “rakkaudeksi”. Eristämällä toisinajattelijat annetaan varoittava esimerkki siitä, mihin järjestön sääntöjen rikkominen – tai pelkästään niiden kyseenalaistaminen – johtaa.
Ikävät mielikuvat julkisesta häpeästä ja nöyryytyksestä, jonka saatat kohdata järjestöstä lähdettyäsi.
Kyvyttömyyden tunne, epävarmuus omasta pärjäämisestä. Selviänkö ulkopuolisessa, 'maailmallisessa' maailmassa? Millaista elämä tulee olemaan kun jätän vanhat uskomukset ja rutiinit? Onko vapaus todella kaiken arvoista? (Sivuhuomio: on se!)
Tarve kertoa läheisillesi kaikesta mitä olet saanut selville järjestöstä ja hallintoelimestä.
Uskonkriisiin liittyy paljon pelkoja, ahdistusta ja huolta. Anna itsellesi aikaa päätöksien tekoon ja asioiden tutkimiseen. Jos päätät lähteä, totuttele ajatukseen rauhassa. Jos haluat, voit valmistella myös läheisiäsi lähtöösi, hienovaraisesti tietenkin. Todennäköisesti päätös jättää järjestö tulee heille todennäköisesti kuitenkin yllätyksenä.
Lähteminen ei ole koskaan helppoa, mutta se on mahdollista. Monet ovat lähteneet, selvinneet ja onnistuneet rakentamaan uuden, vapaamman elämän.
Pohdi näitä, jos harkitset lähtemistä:
- • Et ole ainoa Jehovan todistaja, joka on tienhaarassa uskonsa ja yhteisönsä kanssa. Netti on pullollaan entisten Jehovan todistajien kokemuksia ja muuta tutustumisen arvoista tietoa jehovantodistajuudesta. Muiden kokemukset ja neutraali, objektiivinen tieto Jehovan todistajista voi toimia päätöksenteon tukena. Tuhannet ihmiset ovat kulkeneet polun, jolla olet. Et ole yksin.
• Sinun ei tarvitse alistua hallintoelimen tai seurakuntasi vanhinten ohjeisiin ja määräyksiin. Sinulla ei ole velvollisuutta selitellä vanhimmille mitään tai perustella tekemisiäsi. Sinulla ei myöskään ole velvollisuutta osallistua mahdolliseen oikeuskomiteaan. Vaikka järjestö on tehny uskonnonvapaudesta yksisuuntaisen, sinulla on oikeus aitoon uskonnonvapauteen, johon kuuluu myös vapaus uskonnosta ja uskomuksista.
• Suuri osa lähtijöistä ei koskaan palaa järjestöön, vaikka he ovat saattaneet menettää koko siihenastisen elämänsä. Menetyksistä huomimatta monet ovat kokeneet lähtemisen oikeaksi ratkaisuksi, eivätkä ole katuneet sitä.
• Lähtijät elävät useimmiten täysin normaalia ja kunnollista elämää, eivätkä joudu "demonisten voimien valtaan" tai "vajoa pohjalle", kuten järjestö pelottelee.
• Tiedosta, että 'maailmalliset' eivät tavallisesti ole sen pahempia tai parempia ihmisiä kuin jehovantodistajatkaan. Järjestön ylläpitämä mielikuva kaikkialla rehottavasta pahuudesta on vain sen itsensä luoma harhakuva. 'Maailmallisten' demonisoinnin tarkoitus on ylläpitää yhteisön sisäistä mielikuvaa Jehovan todistajien ainutlaatuisuudesta ja luoda ennakkoluulojen muuri todistajien ja ulkopuolisten välille.
• Sen sisäistäminen, että vaikka sinut on indoktrinoitu uskomaan että järjestöstä lähteminen on syntiä, ja että lähtemällä tuomitset itsesi kuolemaan harmagedonissa, se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Yksikään lähtijä ei ole kuollut harmagedonissa. Päinvastoin järjestön lietsoma pikainen harmagedon viipyy edelleen, kuten se on viipynyt jo yli sata vuotta.
Ihmiselle on luontaista haluta tutkia asioita, löytää asioita ja muuttaa mieltään - se ei ole syntiä eikä siitä ole kukaan kuollut. Harmagedonilla pelottelu on vain yksi järjestön psykologinen kiristysmetodi, jonka tarkoituksena on estää Jehovan todistajia tutkimasta järjestön edesottamuksia.
• Lähteminen on harvoin helppoa, mutta elämän omaehtoinen eläminen on sen arvoista. Vapaus päättää omasta elämästään, ystävistään, arvoistaan, maailmankatsomuksestaan, valinnoistaan, ja vapaus itsessään, on lähtemisen arvoista. Jos lähteminen kuitenkin aiheuttaa mielestäsi kohtuuttomia menetyksiä, tai mahdolliset alaikäiset lapsesi tulisivat kärsimään siitä, joskus paras vaihtoehto voi olla hiipua pois toiminnasta, ja lähteä mahdollisesti vasta myöhemmin.
• Vaikka päätökset ovatkin vaikeita, kannattaa aina muistaa että sinulla on vain yksi elämä elettävänä.
Tuntemattoman pelko. Miten tilanne tulee kehittymään? Pystynkö vain hiipumaan pois järjestöstä vai kutsutaanko minut vanhinten luokse perustelemaan poisjäämistäni? Riittääkö rohkeuteni kieltäytymään jos vanhimmat ottavat yhteyttä ja vaativat tapaamista? Karttaako perheeni minua vai uskaltavatko he uhmata karttamissääntöä?
Epävarmuus siitä, pystynkö sittenkään toteuttamaan lähtöä. Osaanko perustella mitä olen tekemässä ja miksi? Tarvitseeko tai haluanko perustella sitä vanhimmille? Pystynkö kestämään niiden painostuksen, jotka eivät ymmärrä valintaani eivätkä halua tai pysty ajattelemaan asioita objektiivisesti?
Kärsivällisyys ja itsehillintä. Tarvitset merkittävissä määrin kärsivällisyyttä ja itsehillintää, mikäli "hyvää tarkoittavat" todistajat yrittävät antaa sinulle neuvoja ja kääntää päätäsi.
Muiden suhtautuminen. Vanhinten ja muiden todistajien suhtautuminen ja kohtelu saattavat aiheuttaa kiukun tunteita. Sen havaitseminen, että ystävien rakkaudellisuus ja välittäminen olikin vain ehdollista, on tuskallista. Kaikki mitä olet järjestölle ja siinä oleville ihmisille tehnyt, kaikki työ, kaikki vuodet, kaikki uhrauksesi, millään niistä ei ole mitään merkitystä. Ei kiitosta - ei mitään.
Perhetilanteesi saattaa vaikeutua mikäli aviopuolisosi ei pysty näkemään asioita kannaltasi. Tilanne on erityisen vaikea, jos teillä on alaikäisiä lapsia.
Huoli lapsistasi. Huoli siitä, mitä sinusta kerrotaan lapsillesi, ja miten se tulee vaikuttamaan heidän suhtautumiseesi sinuun. Huolta aiheuttaa myös epätietoisuus siitä, jäävätkö lapsesi järjestöön ja sen vaikutuksen alaiseksi.
Joitain vinkkejä jotka voivat auttaa lähtemisprosessissa:
- • Lähtemisprosessin tapahtumien dokumentointi, esim. keskustelut vanhinten kanssa, saattaa auttaa käsittelemään kokonaisprosessia. Dokumentointi myös auttaa purkamaan lähtemisprosessissa muodostuvia ja patoutuvia tuntemuksia. Voit myös pitää jonkinlaista päiväkirjaa kaikista niistä syistä, jotka ovat lähtösi takana. Haastavissa tilanteissa dokumenttiesi uudelleen lukemisesta voi olla apua.
• Jo lähteneiden kokemusten ja tuntemusten lukeminen ja katsominen auttaa tasoittamaan omaa polkua. Materiaalia on nykyään paljon. Entisillä Jehovan todistajilla on netissä erilaisia ryhmiä ja foorumeita, joihin liittyminen ja kokemansa jakaminen auttaa prosessin työstämisessä. Parhaassa tapauksessa niistä voi myös löytää vanhoja tuttuja ja uusia ystäviä.
• Vaikka lähteneiden kokemuksiin, mielipiteisiin ja selvityksiin tutustuminen saattaa tuntua vaikealta, ehkä jopa pelottavalta, kannattaa ottaa huomioon, että tuntemuksesi ovat täysin normaaleja. Sinut on ohjelmoitu tuntemaan tällä tavalla entisiä Jehovan todistajia kohtaan. Lähtijöihin ja heitä kuvaaviin termeihin on ladattu tarkoituksella negatiivisia oletuksia. Pelkkä lähtijän nimi tai termit kuten luopio, aiheuttavat Jehovan todistajassa voimakkaita negatiivisia tuntemuksia. Nistä istutetuista tuntemuksista ja oletuksista eroon pääseminen voi kestää. Poisoppimista auttaa sen tiedostaminen, että kielteiset tuntemukset lähtijöitä kohtaan kuuluvat monien muidenkin lahkojen ja kulttien työkalupakkiin. Istuttamalla jäseniin kielteisiä tuntemuksia lähtijöitä kohtaan, järjestö pystyy demonisoimaan lähtijät ja heidän kokemuksensa pitäen jäsenet informaatiopimennossa. Niin kutsutut luopiot ovat tavallisia ihmisiä, joilla vain sattuu olemaan eriäviä mielipiteitä järjestön toimintamalleista, opeista ja maailmankuvasta. Sinulla on täysi oikeus tutustua kaikkeen mahdolliseen informaatioon jota on tarjolla. Se kuuluu jokaisen ihmisoikeuksiin.
• Lähtöprosessin aikana on avuksi, jos pystyt huolehtimaan myös fyysisestä hyvinvoinnistasi. Tähän kuuluu niin terveellinen ruokavalio kuin riittävä unen saanti. Vältä päihteiden käyttöä. Fyysinen hyvinvointi antaa eväitä myös psyykkiselle puolelle.
• Voi olla suureksi avuksi käsitellä asiaa psykoterapeutin kanssa. Myös pariterapiaa kannattaa harkita, etenkin jos teillä on alaikäisiä lapsia. Vakavissa mielenterveyden häiriöissä kysy neuvoa psykiatrian erikoislääkäriltä.
- • Rakkaittesi epäoikeudenmukaisesta karttamisesta seuraava tuska
• Tuomituksi ja merkityksi tuleminen voi aiheuttaa vihaa ja surua
• Menetysten aiheuttama epätoivon tunne tai toivottomuus
• Turhautumisen tunne kaikista uhrauksistasi järjestölle, kun olit Jehovan todistaja
• Hämmennyksen tunne siitä, miten rakentaa elämä uudelleen
• Pakottava halu ymmärtää, mitä sinulle itseasiassa on tapahtunut
• Tarve päästä eroon vanhoista ajattelumalleista
• Sen punnitseminen, haluatko liittyä johonkin toiseen uskontoon
• Ajoittaiset epäilyt siitä, oletko tehnyt oikean ratkaisun
• Ajoittaiset ilon- ja riemuntunteet kun nautit kovalla työllä ansaitsemastasi vapaudesta (Tämä ei tietenkään ole varsinainen haaste, tässä yhteydessä oli vain hyvä muistuttaa asiasta.)