Levanti ja Raamatun arkeologia

Jehovan todistajiin liittymätön uskonnollissävytteinen keskustelu. Alueella tiukka moderointi.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Olen tässä aivan viine viikkoina koettanut perehtyä Levantin alueen ja Raamatun arkeologiaan. Lähtökohdista riippuen, tulokset poikkeavat varsin paljon toisistaan. Kun aikahaarukaksi asetetetaan varhaispronssikaudesta (n. 1300 - 1000 eaa.) jonnekin kristinuskon vakiintumiseen (n. 300-500 jaa.), on tuossa arkeologeillakin selvitettävää. Kysymyksenasettelua vaikeuttaa, jos Raamattu otetaan lähteeksi ja pyritään siinä esitettyjä seikkoja todentamaan arkeologian avulla. Tämä on yksi arkeologian suuntaus juuri tuolla alueella.

Toinen suuntaus lähtee siitä, että arkeologia ja Raamattu pidetään erillään, kumpikin omana tutkimusalanaan, joiden toisistaan riippumattomia tuloksia verrataan keskenään. On selvää, että tulokset poikkeavat toisistaan. Lähinnä voidaankin kysyä kumpi arkeologian suuntaus Levantin tutkimuksessa antaa totuudenmukaisimman kuvan.

Olisin itse valmis kallistumaan viimemainitun puoleen. Esimerkiksi meillä ei ole minkäänlaisia arkeologisia todisteita Israelin vaelluksesta luvattuun maahan, ei ainoatakaan. Tässä valossa Raamatun kuvaama teksti jää pelkäksi legendaksi.

Toinen tätä vastaava ovat kertomukset Daavidista ja hänen valtakunnastaan. Näissä arkeologian valossa Daavid jää enintään rosvopäälliköksi ja valtakuntansa varsin suppeaksi. Raamatussa Daavidin, kuten Salomonkin, mainetta on suunnattomasti liioiteltu. Nyt on huomattava, että kirjoitan lukemani arkeologian tutkimusten näkökulmalta.

Emme tietenkään voi tyystin syrjäyttää Raamattua. Se olisi väärin. Ongelman ydin piileksii lähtökohdissa: lähdemmekö liikkeelle siitä, mitä Raamatussa kerrotaan vai siitä, mitä alueella tehdyt kaivaukset ovat tuoneet esiin.
Markku Meilo
Viestit: 13450
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Olisin itse valmis kallistumaan viimemainitun puoleen. Esimerkiksi meillä ei ole minkäänlaisia arkeologisia todisteita Israelin vaelluksesta luvattuun maahan, ei ainoatakaan. Tässä valossa Raamatun kuvaama teksti jää pelkäksi legendaksi.

Toinen tätä vastaava ovat kertomukset Daavidista ja hänen valtakunnastaan. Näissä arkeologian valossa Daavid jää enintään rosvopäälliköksi ja valtakuntansa varsin suppeaksi. Raamatussa Daavidin, kuten Salomonkin, mainetta on suunnattomasti liioiteltu.
On tarkoitushakuista yrittää sovittaa Raamatun legendoja suoraan arkeologiaan, sen sijaan arkeologia ja historia antavat hyvät eväät päätellä esimerkiksi sitä mistä tapahtumasta tai tapahtumista erämaavaellustaru on aikoinaan sepitetty. Toinen kuuluisa tarkoitushakuinen homma on ollut vedenpaisumustarun arkin etsintä, tulee mieleen se mustan kissan , jota ei ole, etsintä pimeässä.
Avatar
Nukahtanut
Viestit: 1459
Liittynyt: 12.12.2015 16:03

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Nukahtanut »

Onhan se oikeastaan ironista, ettei juuri mitään Raamatussa mainittuja esineitä ja asioita ole kyetty todistamaan oikeaksi, eikä löydetty. Edellämainittujen lisäksi tulee äkkiseltään mieleen liiton arkki, kivitaulut, Jeesuksen risti/paalu/mikälie ja muuta kuolemaansa liittyvää jne.
"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."- The Good, The Bad and The Ugly
Weathertop
Moderaattori
Viestit: 1532
Liittynyt: 17.06.2017 19:35

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Weathertop »

Vanha testamenttihan on pitkälti eksiilin jälkeisten kirjurien käsialaa. Vanhaa mytologiaa kirjoitettiin uusiksi tukemaan kansan poliittiseksi yhdistämiseksi vasta luotua monoteistista uskontoa, juutalaisuutta, ja lisäksi kirjoitettiin täysin uutta "historiaa". Yksi monista muutoksista oli Jahven vaimon, Aseran, demonisointi. Myös Mooseksen laki luotiin pitkälti näihin aikoihin (se ei koskaan ollut oikeasti voimassa missään). Ei mikään ihme, ettei arkeologia tue näitä sepustuksia.
"The universe is not fine-tuned for life; life is fine-tuned to the universe." - Victor J. Stenger
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Liiton arkkia on arveltu Jahve-patsaan jalustaksi. Kaiken kaikkiaan uskonnollinen ihanne Israelissa lienee ollut lähinnä yläluokkaan kuuluvien asia. Heidän paristaan löytyivät kirjoitustaitoiset. Tavallinen kansa lienee elänyt paljolti samoin kuten naapurinsakin, monijumaluutta harjoittaen. Tästä on Raamattuunkin säilynyt merkintöjä, vaikka ne tavattiin sieltä poistaa tai demonisoida, kuten aiempana on todettu. Olen samaa mieltä Weathertop'in kanssa siitä, että Vanha testamentti tai heprealais-aramealaiset kirjoitukset, miten vain, saivat kirjallisen asunsa pääosin 400-luvulla eKr. ja nuorimmat niistä vasta 160 eKr. (Daniel). Varsinainen muotohan näille kanonisoiduille kirjoituksille löytyi vasta pakon alla 100-luvulla jKr. Voi silti kysyä, ovatko heprealaisen kaanonin ulkopuolelle jääneet apokryfikirjat ja pseudepigrafiset teokset jossakin suhteessa alempiarvoisia, kuin kaanoniin päässeet. Esim. Daniel yhdessä Makkabilaiskirjojen kanssa sopivat vallan hyvin yhteen. Oliko "turmion iljetys" temppelin vihkiminen Jupiterille vai Jupiterin patsaan asettaminen kaikkein pyhimpään?
Viimeksi muokannut Jaakko Ahvenainen, 08.10.2017 14:34. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Markku Meilo kirjoitti:On tarkoitushakuista yrittää sovittaa Raamatun legendoja suoraan arkeologiaan ...
Näin minäkin ajattelen. Karkeasti ottaen tuohon mainitsemaasi arkeologien ryhmään kuuluu useita hyvin hurskaita henkilöitä. Voin sanoa näin, koska tunnen tai olen tuntenut kaltaisiaan, kuten Mikko Louhivuori, Eero Junkkaala ja jo edesmennyt Aapeli Saarisalo. En väheksy heitä, mutta kyseenalaistan tutkimuksiensa lähtökohdat.

Toiseen tutkimussuuntaan kuuluvista voi mainita mm. edesmennyt egyptologi Rostislav Holthoer, Juha Pakkala ja Raimo Hakola. Näillä lähtökohtana on arkeologia omana tieteenalanaan ja Raamatun tekstejä lähestytään tästä käsin. Vastoin VT:sta luettua ja muokattua tekstiä kaivausten ja kirjeenvaihdon, etc ... ( mm. Danin, Meesan ja Kurkin steelat), kautta on todettu Juudan ja Edomin olleen suurella todennäköisyydellä Israelin vasallivaltioita ja Israelin hyvinvoinnin ajoittuneen Omrin ja Ahabin aikoihin (800-luvulle eKr.). Tuolloin rakennettiin Samarian kaupunki ja Megiddo, Hasor sekä Jisreel linnoitettiin. Valtakunnan aluetta laajennettiin huomattavasti aina Välimeren rantaan filistealaisten alueen pohjoispuolelle ja siitä pohjoiseen Akko, Tyros ja Sidon kiertäen aina Sidonin tasalle sekä Jordanin itäpuolelle Kuolleen meren puoliväliin. Tässä valossa Omri ja Ahab olivat merkittäviä kuninkaita ja heidän valtakuntansa vauras.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti: kuten Mikko Louhivuori, Eero Junkkaala ja jo edesmennyt Aapeli Saarisalo. En väheksy heitä, mutta kyseenalaistan tutkimuksiensa lähtökohdat.
Voisi ehkä sanoa heidän olleen harhaan johdettuja tutkijoita jotka seurasivat Woolleyn ja Albrightin jalanjälkiä tutkimuksissaan. Nämä maailmansotien välisenä aikana kuuluisiksi tulleet tutkijat ajoittivat mm. patriarkat 1000 vuotta ennen aikaansa eläneiksi jolloin Mooseksen kirjassa olleita paikkoja tai kameleita ei mainituilla alueilla ollut.
Ja vielä kun 1948-luvulla israelilainen arkeologi, maineikas sotilas ja politiikko Yigael Yadin lisäsi vettä myllyyn, vakuuttamalla kuinka Raamatun ja arkeologian avulla tulee selvästi todistetuksi se, että aikoinaan Joosuan valloittama Palestiinan alue kuuluu myös nykyiselle Israelille, niin ei ihme jos siihen tietoon suomalaiset uskonnollisesti suuntautuvat tutkijatkin luottivat.

Vielä nykyaikanakin huomattava se, että Amerikan fundamentalismit rahoittavat tuntuvasti Jerusalemin yliopiston tutkimusta, kun taas Tell Avivin tutkimuksia rahoittavat Pohjoismaat ja sieltä tuleekin erilaista tietoa VT:n kirjoituksien osalta.
Israelin hyvinvoinnin ajoittuneen Omrin ja Ahabin aikoihin (800-luvulle eKr.). Tuolloin rakennettiin Samarian kaupunki ja Megiddo, Hasor sekä Jisreel linnoitettiin. Valtakunnan aluetta laajennettiin huomattavasti aina Välimeren rantaan filistealaisten alueen pohjoispuolelle ja siitä pohjoiseen Akko, Tyros ja Sidon kiertäen aina Sidonin tasalle sekä Jordanin itäpuolelle Kuolleen meren puoliväliin. Tässä valossa Omri ja Ahab olivat merkittäviä kuninkaita ja heidän valtakuntansa vauras
Juuri noin. Arkeoloiset todisteet osoittavat kuinka Omrin ja hänen poikansa Ahain rakentamasta keinotekoisesta akropolista (tonnettain siirrettyä maata jotta näyttäisi vuorelta) ja sen päällä olevasta pääkaupungista Samariasta sanotaan olleen Lähi-Idässä kansainvälisin, suurin ja loistokkain aikana jolloin vaatimaton Juuda ja Jerusalem olivat sivussa kaikesta kansainvälisestä kaupankäynnistä ja kulttuurista.

Tuo Omrilainen "kulturelli" suvaitsevaisuus joutui aikansa papiston hampaisiin, heidän mielestään kuninkaan ei kuulunut olla sallivainen muille jumalille ei edes Aseralle ja tästä alkoi jako Samarian Jahveen ja Jerusalemin Jahveen.
VT:n kirjoituksista käy ilmi kuinka Hoosea aloitti taistelun yhdistetyn Jahven ja Aseran kulttia vastaan. Haluttiin erottautua Samariasta ja katse käännetään Jerusalmiin jolloin sille luodaan uusi "mahtaileva" historia.
Weathertop kirjoitti:Vanha testamenttihan on pitkälti eksiilin jälkeisten kirjurien käsialaa. Vanhaa mytologiaa kirjoitettiin uusiksi tukemaan kansan poliittiseksi yhdistämiseksi vasta luotua monoteistista uskontoa, juutalaisuutta, ja lisäksi kirjoitettiin täysin uutta "historiaa". Yksi monista muutoksista oli Jahven vaimon, Aseran, demonisointi. Myös Mooseksen laki luotiin pitkälti näihin aikoihin (se ei koskaan ollut oikeasti voimassa missään). Ei mikään ihme, ettei arkeologia tue näitä sepustuksia.
Samaa mieltä. Ehdin tuon sanomasi jo Jaakollekin todeta. Vielä Aserasta.

Kirjoituksista paljastuu Hoosean erottavan jumalat toisistaan, kun Hoosea 14:9 tekstikorjauksen mukaan jakeen muoto on :" Mitä tekemistä Efraimilla on vielä epäjumalien kanssa. minä olen hänen Anatinsa ja hänen Aseransa. Minä olen hänelle vihreä sypressi. Minusta hän saa hedelmänsä."

Tuolloin lähdettiin elämään aikaa jolloin ei enää tarvittu äitijumalatarta ravitsemaan kansaa vaan itse Jahve toimi ravinnon antajana ja kansa sai naispuolisen osan (morsiamena). Uudistettu uskonto tarvitsi myös lakinsa ja toisilta kulttuureilta kopionti oli niitä lakeja lukeneille papistoille helppo tehtävä. Kiveen kirjoitettuina sellaisia löytyy muualta Lähi-Idästä, mutta ihme kyllä ei yhden yhtäkään Israelin alueelta.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Ariadna kirjoitti:Uudistettu uskonto tarvitsi myös lakinsa ja toisilta kulttuureilta kopionti oli niitä lakeja lukeneille papistoille helppo tehtävä. Kiveen kirjoitettuina sellaisia löytyy muualta Lähi-Idästä, mutta ihme kyllä ei yhden yhtäkään Israelin alueelta.
Puutun tähän laki-asiaan. Minusta israelilaisten laki muistuttaa kovin paljon Hammurabin lakia 1700-luvulta eKr. Näin ollen laki ei ole voinut tulla Mooseksen kautta ja Jumalalta, vaan on ilmiselvästi lainaa ympäröiviltä kansoilta juutalaisuuteen sovellettuna.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Näin ollen laki ei ole voinut tulla Mooseksen kautta ja Jumalalta, vaan on ilmiselvästi lainaa ympäröiviltä kansoilta juutalaisuuteen sovellettuna.
Aivan selvää.
Mooseksen lain ja mesopotamialaisten lakikivien/paasien välillä on huomattava ero niiden julkisuudesta.

Miksi? Hävettikö "pakanoilta" kopiointi?

Kun ns. Mooseksen kivitaulut laitettiin arkkuun ja piilotettiin temppelin Kaikkein Pyhimpään, niin vastaavasti esim. Hammurabin laista kopioituja ja kiveen kaiverrettuja laintauluja levitettiin kaikkialle kansan nähtäväksi.

Tässä Wikin kuvassa kaikkien aikojen tunnetuin lakikivi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hammurabin_laki.

Kuten totesimme Mesopotamialaisten lakien tunteminen muinaisen Israelinkin alueella oli tunnettua, ehkä senkin nyt voi todistaa kun vuonna 2010 kaivauksissa löytyi kiven palanen jossa oli akkadiksi pohjoisen Levantin alueen lain tekstiä.
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

Ariadna kirj, Kun ns. Mooseksen kivitaulut laitettiin arkkuun ja piilotettiin temppelin Kaikkein Pyhimpään, niin vastaavasti esim. Hammurabin laista kopioituja ja kiveen kaiverrettuja laintauluja levitettiin kaikkialle kansan nähtäväksi.
Mooseksen kivitaulut sisälsivät ns. Kymmenen käskyä, ei kai muuta lakia kiveen kaiverrettu vaan kirjakääröihin.
Jos nyt oikein ymmärrän niin Jeesus moitti kirjanoppineita siitä että nämä olivat lisänneet kaikenlaisia lisämääräyksiä joilla he "lakina" kuormittivat muita, tällainen lisäily ei hetkessä tapahdu vaan kertyy vuosisatojen aikana samaan tapaan kuin nykyäänkin lakiin tehdään lisäyksiä ja muutoksia.
On nähtävä ero näiden Liiton arkussa säilytettyjen käskyjen ja Mooseksen lain välillä, sitäpaitsi ( Mooseksen ) laki, tai ainakin osia siitä oli välillä "hukassakin" kun se sitten jälleen löytyi temppelistä ( 2Kun.22 ).
On todennäköistä että ympäröivän alueen lakiraamitus vaikutti Mooseksen lain ulkoasuun ja vähemmän sisältöön koska Mooseksen lain yksi tärkein osa on tukea Leeviläisen pappeuden ja Aaronilaisen ylipappeuden kautta tapahtuvaa yhteiskunnallista organisoitumiskehitystä jonka keskiöön nousee kuningaskunnan muodostuminen ja temppelipalvelus. Tärkeänä osana tätä kehitystä on uhrien toimittaminen ( jota varten on laaja laki ) jonka myötä karjan kasvatuksesta ja viljelystä tulee Israelilaisen yhteiskunnan perusta ( ei niinkäään kaupankäynnistä ) ja paimentolaisuus jää historiaan.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Pro et contra kirjoitti:On todennäköistä että ympäröivän alueen lakiraamitus vaikutti Mooseksen lain ulkoasuun ja vähemmän sisältöön koska Mooseksen lain yksi tärkein osa on tukea Leeviläisen pappeuden ja Aaronilaisen ylipappeuden kautta tapahtuvaa yhteiskunnallista organisoitumiskehitystä jonka keskiöön nousee kuningaskunnan muodostuminen ja temppelipalvelus
Tässä et ota huomioon sitä, että ympäröivillä kansoilla oli erikseen uskonnolliset ja maalliset lakinsa joita Israel käytti mallinaan, esim. kultillinen osuus muistuttaa mm. Egyptin ja Babylonian vastaavia ja Mooseksen laki on kokonaisuudessaan lähinnä uskonnollinen.

Levantin alueen arkeologisiin löytöihin liittyvä kysymys on myös : miksi myös juutalaisten asuttamalta alueelta löytyy huomattava määrä sonnipatsaita?
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Ariadna kirjoitti:Kun ns. Mooseksen kivitaulut laitettiin arkkuun ja piilotettiin temppelin Kaikkein Pyhimpään ...
Jotkut arkeologit aprikoivat, mahtoiko ko. arkussa olla mitään, vai toimiko se vain Jahve-patsaan jalustana. Egyptologeista ainakin Rostislav Holthoer on ollut sitä mieltä, että nimi Mooses on osa egyptiläistä nimeä mes, joka tarkoittaa lasta (Muinaisen Egyptin Kulttuuri, s. 48)

Olivatko mainitut lain-taulut edes olleet olemassa? Mitään Raamatun ulkopuolisia lähteitä tästä ei ole, mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö lakia olisi ollut olemassa. Se on varsin varmaa, että kirjoituksia koottiin ja kopioitiin eksiilin jälkeen tai jo sen aikana eri lähteistä niin, että 400-luvulla eKr. voitiin noista kirjoituksista tehdä kokoelma, eräänlainen "proto raamattu" kopioineen, mutta kiveen niitä ei kaiverrettu.

Lisäksi kirjoitus- ja lukutaito olivat vielä nykyisen ajanlaskun vaihteessa vain ylimmän papiston ja oppineiston hallussa. Edes kaikki kuninkaat eivät sitä taitaneet, vaan käyttivät kirjureita. Muinaisheprealaiset aakkoset kehittyivät foinikiasta vuoden 1000 paikkeilla eKr. Mooseksen arvioidaan saapuneen Kanaanin alueelle joko 1200-luvulla eKr. ja joidenkin toisten mukaan jo 1400-luvulla eKr. Laintaulujen, kirjoitustaidon ja Mooseksen välillä vallitsee ristiriita. Missään ei liioin mainita Mooseksen kirjoittaneen laintaulut hieroglyfein tai akkadiksi. joka toimi kulttuurikielenä tuolloin eri murteineen.

Yleensäkin voidaan kysyä, mitä kieltä Kanaaniin saapuneet israelilaiset puhuivat ja mistä he oikeastaan olivat lähtöisin.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Olivatko mainitut lain-taulut edes olleet olemassa? Mitään Raamatun ulkopuolisia lähteitä tästä ei ole, mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö lakia olisi ollut olemassa. Se on varsin varmaa, että kirjoituksia koottiin ja kopioitiin eksiilin jälkeen tai jo sen aikana eri lähteistä niin, että 400-luvulla eKr. voitiin noista kirjoituksista tehdä kokoelma, eräänlainen "proto raamattu" kopioineen, mutta kiveen niitä ei kaiverrettu.
Kiviset lain-taulut kuuluneet myyttien maailmaan jota itsensä omanlaiseksi suuruudeksi tunteva kansakunta tarvitsi. Vastaavia myyttejä löytyy Ateenan ja Rooman keksityistä perustajista ja lain antajista.
Lisäksi kirjoitus- ja lukutaito olivat vielä nykyisen ajanlaskun vaihteessa vain ylimmän papiston ja oppineiston hallussa. Edes kaikki kuninkaat eivät sitä taitaneet, vaan käyttivät kirjureita.
Kirjurien toiminta alkoi tiettävästi vasta kuningasajalla.
Muinaisheprealaiset aakkoset kehittyivät foinikiasta vuoden 1000 paikkeilla eKr. Mooseksen arvioidaan saapuneen Kanaanin alueelle joko 1200-luvulla eKr. ja joidenkin toisten mukaan jo 1400-luvulla eKr. Laintaulujen, kirjoitustaidon ja Mooseksen välillä vallitsee ristiriita. Missään ei liioin mainita Mooseksen kirjoittaneen laintaulut hieroglyfein tai akkadiksi. joka toimi kulttuurikielenä tuolloin eri murteineen.
Olisi voinut ainakin jäljennöksiä olla, mutta ei sitäkään kerrota, ei löydetä, kovin salaperäiseksi jää. Protokanaania joka oli Levantin alueella puhuttu kieli on kirjoitettu myös hieroglyfein, Egyptistä löytyneen papyryksen mukaan.
Yleensäkin voidaan kysyä, mitä kieltä Kanaaniin saapuneet israelilaiset puhuivat ja mistä he oikeastaan olivat lähtöisin.
Kanaanin maan asukkaat myös muinaiset israelilaiset ovat samaa kansaa niin kielellisesti kuin geneettisestikin. Se ,että osa heistä matkasi siirtotyöläisiksi muihin maihin ja palasi sitten takaisin (jossain vaiheessa ennen 900 lukua eKr.) kotikonnuilleen ei tee heistä mitään uutta ja erillistä erikoista kansanosaa, vaikka niin väittävätkin.

Varhaisen historian (1200 eKr.)mukaan Kanaanin ja Egyptin välillä kuohui jatkuvasti syystä, sillä Egyptin valta ulottui koko Levantin alueelle jota kanaanilaiset kaupungit vastustivat, välillä heikoimmin menestyksin.
Kuuluisin säilynyt kapinan heikosta menestyksestä kertova muistomerkki on faarao Merenphasin steela jossa hän kertoo voittaneensa kapinoitsijat.
Kivi (toisin kuin Wiki) kertoo: "Kaanan on ryöstetty pahimmilla tuskalla Askelon on voitettu, Yanoam:ia ei enää ole, Geser on ryöstetty, Isra(-el )on maan tasalla, eikä jälkeläisiä enää ole, ....on jäänyt leskeksi, kiitos Egyptin."

Tämän mukaan Israel ei ollut mikään uhka, vaan nuo kanaanilaiset kaupungit Askelon, Yanoam ja Geser joista steela käyttää nimitystä "linnoitetut kaupungit", (muureilla suojatut kaupungit) , ovat maskuliini muodossa, vastaavasti Isra(-el) kuvataan maalaisväestönä, feminiininä, käytäntö joka erotti selvästi kyläpahaset ja kaupungit toisistaan.

Aikaa myöten noista kyläpahasista muodostui yhtenäisiä klaaneja jotka rakensivat kaupunkeja ja tunnettuja kulttuureja samoin kuten muinaiset Ateenan ja Rooman historiatkin kertovat.
Myös Israelin historiallinen kehitys kulki jonkin asteiseen suuruuden vaiheeseen 800ekr ja tämä tapahtui Omrin aikana, tosin Daavidia ja Salomoa ja Moosesta tarvittiin vähäpätöisen menneisyyden koristeluun kuten Romulusta ja Remusta, Numa Pompliusta lain kirjoittamiseen tai tai Ateenan patriarkan Ionin poikiin jotka perustivat ateenalaisen valtiosäännön ja myyttinä vastasivat Israelin Jaakoista lähtöisin olevia kahtatoista sukukuntia ja lakia.

Jossain olen aivan viimeaikoina lukenut jonkun tutkijan yhdistäneen Josian esikuvana Moosekseen ja Nekon pahaan faraoon. Yritän kaivella muistilokeroita.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Ariadna kirjoitti:Levantin alueen arkeologisiin löytöihin liittyvä kysymys on myös : miksi myös juutalaisten asuttamalta alueelta löytyy huomattava määrä sonnipatsaita?
Sitaatti teoksesta Valkama (toim.): Israelin uskonto ennen juutalaisuutta, s. 189: "Sonnia ei voida liittää vain yhteen jumaluuteen, sillä se oli yleinen jumalten attribuuttieläin koko Levantin ikonografiassa ensimmäisellä ja toisella vuosituhannella eKr. Se esiintyy useimmiten kyseisen ajan myrskynjumalan kuvauksissa, ja siihen liitettiin hedelmällisyys ja elämän ylläpitäminen, myöhemmin erityisesti voima ja sotaisuus.".

Ajattelen em. sitaatin valaisevan myös sitä kuvaa, minkä Vanha testamentti Jahvestaan antaa sekä israelilais-juutalaiseen polttouhrikäytäntöön.

Jerobeam ei siis aloittanut mitään uutta kulttia. Minulla oli pitkään se opetettu käsitys, että sonnikultti israelilaisten keskuudessa olisi egyptiläistä perua, kunnes pääsin perehtymään asiaan ja todeta opettajieni olleen väärässä.
Joku saattaa kysyä, mikä se Levantti on? Tästä voi vilkaista.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: Levanti ja Raamatun arkeologia

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Jaakko Ahvenainen kirjoitti:Sitaatti teoksesta Valkama (toim.): Israelin uskonto ennen juutalaisuutta, s. 189: "Sonnia ei voida liittää vain yhteen jumaluuteen, sillä se oli yleinen jumalten attribuuttieläin koko Levantin ikonografiassa ensimmäisellä ja toisella vuosituhannella eKr. Se esiintyy useimmiten kyseisen ajan myrskynjumalan kuvauksissa, ja siihen liitettiin hedelmällisyys ja elämän ylläpitäminen, myöhemmin erityisesti voima ja sotaisuus.".
Pitää paikkansa osittain. Härkä noin kuvaannollisesti kuvasi voimaa ja myös rikkautta ja sitä myöten myös valtaa.
Levantin alueen pääjumalan ominaisuudessa härkä, sonni kuvasi EL jumalaa, jonka kunnianimiä olivat olivat Sonni, Armollinen, Jalo, Vuosien Isä, Luotujen Luoja, Ihmisten Isä, näistä tuo Sonni oli siis yksi EL-jumalan monista arvonimistä. Ugaritista löydetyssä korkokuvassa jossa kuvataan EL-jumalaa, siinä hänellä on päässään sarvilla varustettu korkea kruunu.
Myös löydetyistä hymneissä Sonni nimitys toistuu " Tämä on Sonnin, sinun isäsi, sanoma", "Isäni EL, Sonni, saa kuunnella minua".
Ajattelen em. sitaatin valaisevan myös sitä kuvaa, minkä Vanha testamentti Jahvestaan antaa sekä israelilais-juutalaiseen polttouhrikäytäntöön.
Tuossa virallisen polttouhrikäytännön vaiheessa israelilaisten keskuudessa EL-jumala oli jo syösty valtaistuimeltaan ja maallinen sonni oli silloisille ihmisille arvokkainta mitä omistivat.

Sonnin ansiosta karja lisääntyi ja samalla rikkaus ja kun Jahve-jumalalle kelpasi vain kallein, sitä oli oltava Jahvelle pilviin kohoavana suloisena ja savuavana tuoksuna ja siinä samalla toi yltäkylläisyyttä Jahven luoneille papeille, heillä oli parasta lihaa aina tarjolla.
Samalla nautakarja ja maan omistus kasvoi lisääntyi myös naapurikansojen arvostus. Nautakarjan pito taas vaati jo maan omistamista ja samalla paikallaan pysymistä joka edesauttoi temppelien mahdin ja rikkauksien kertymistä.
Vastaavasti vuohet olivat köyhän miehen lehmiä, paimentolaiset eivät omistaneet maata vaan asuivat teltoissa ja siirtyivät paikasta toiseen.
Vastaa Viestiin