Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat?

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat?

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Harvassa ovat akateemista uraa tehneet Jehovan todistajat. Norjassa oli yksi tällainen kummajainen, PhD Rolf Furuli. Tässä Wikipedia-artikkeli Furulista.

Furuli on tutkinut Uus-Babylonian ajanlaskua ja ainoana akateemisena tutkijana maailmassa tuki Seuran vuosilukua 607 eaa. Jerusalemin hävitykselle. Tämä vuosi puolestaan on Jehovan todistajien opin keskiössä, koska sen perusteella lasketaan vuosi 1914.

Nyt Furuli on kuitenkin jättänyt Jehovan todistajat ja itse asiassa kirjoittanut kirjan jossa arvostelee rajusti mm. hallintoelimen roolia, suhtautumista korkeakoulutukseen ja karttamisääntöä. Kirjan sisältö on tarkemmin esitelty tässä Reddit-ketjussa.

Vartiotorni on lainannut Furulin tutkimuksia. Esimerkiksi Vartiotornissa 1.11.2011 artikkelissa "Milloin muinainen Jerusalem tuhottiin" kerrotaan savitaulun VAT 4956 tukevan Jehovan todistajien väitettä. Tuo on otettu suoraan Furulin tutkimuksista. Tosin nämä tutkimukset on moneen kertaan teilattu muiden tutkijoiden toimesta.
Viimeksi muokannut Syväkurkku, 25.05.2020 00:08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vempula
Viestit: 367
Liittynyt: 05.04.2015 09:04

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Vempula »

Syväkurkku kirjoitti: 24.05.2020 16:07 Nyt Furuli on kuitenkin jättänyt Jehovan todistajat ja itse asiassa kirjoittanut kirjan jossa arvostelee rajusti mm. hallintoelimen roolia, suhtautumista korkeakoulutukseen ja karttamisääntöä. Kirjan sisältö on tarkemmin esitelty tässä Reddit-ketjussa.
Todella mielenkiintoista! Mainitsemassasi Reddit-ketjussa joku on tietävinään, että Furuli pitäisi edelleen Jehovan todistajia ainoana oikeana uskontona; hallintoelimeltä vaan on suunta hukassa. Ja Furuli kehottaisi jehovantodistajia yrittämään muuttaa järjestöä sisältä päin. Joka tapauksessa arvokas ja rohkea avautuminen Furulilta.

Erottaminenhan tuosta mitä ilmeisimmin seuraa. Lahko tietysti saattaa tulkita Furulin eronneen itse "luopioajatuksia" julkaisemalla. Takavuosina hieman samansuuntaista yritti ruotsalainen Carl Olof Jonsson, joka näki suunnattomasti vaivaa selvittääkseen lahkon ajanlaskumatematiikkaan liittyviä asioita ja kirjoitti tutkimustensa perusteella mainion kirjan The Gentile Times Reconsidered. Sen luettuaan kukaan tuskin kuvittelee, että lahkon omalle vuosiluvulle 607 eaa. voisi esittää uskottavia perusteita.

Furulin jehovantodistajuus mainitaan Wikipediassakin. Yliopisto- ja tiedemaailmassa kannattaa harkita pari kertaa ennen kuin julkisesti ilmoittautuu minkään uskonnollisen ideologian kannattajaksi. Eri tieteenalojen välillä on tässä kohden vaihtelua, mutta Suomestakin löytyy esimerkkejä tieteilijöistä, joiden tieteellistä auktoriteettia on kyseenalaistettu juuri siksi, että he ovat ottaneet pelkästään uskontoon perustuvia oletuksia tieteellisen työnsä premisseiksi.
Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Furuli on myös ottanut aiemmin kantaa Jehovan todistajien mielenterveyteen. Joidenkin tutkimusten mukaan mielenterveysongelmat ovat jopa 10-16 kertaa yleisempiä Jehovan todistajien keskuudessa kuin väestössä yleensä. Samojen tutkimusten mukaan 10% seurakuntalaisista on ammattiavun tarpeessa.

Alla olevalla videolla Furuli yrittää kumota noita tutkimuksia. Vieläköhän mahtaa olla tästäkään samaa mieltä? Video on vuodelta 2017, kun Furuli oli vielä hallintoelimen talutusnuorassa.

Furulin "tutkimusmetodina" oli lähettää seurakuntien vanhimmistoille kysely, jossa tiedusteltiin mielenterveysongelmien esiintymisestä, masennuksesta ja itsemurhista seurakunnissa. Arvata voi hyvin, miten vanhimmistot ovat tähän vastanneet... Jo pelkästään tämä osoittaa Furulin täydellisen tieteellisen kompetenssin puutteen.

Furuli on akateemisen uransa ohella työskennellyt vanhimpana ja kierrosvalvojana. Hän on myös antanut haastatteluja Norjan televisiolle ja lehdistölle liittyen Jehovan todistajiin.

Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Otsikosta vielä sen verran, että ei taida olla virallista tietoa Furulin nykyisestä statuksesta järjestössä (edelleen kirjoilla, eronnut, erotettu,...). Mutta on aivan selvää, että vanhimpana ja kierrosvalvojana Furuli on satavarmasti tiennyt, että kirjoittamalla kirjan, jossa asetetaan hallintoelimen asema ja keskeiset menetelmät kyseenalaisiksi, lähtö tulee. Joko hänet katsotaan eronneeksi tai hänet erotetaan. Käytännössä Furuli on päättänyt jättää kultin, oli nykyinen status mikä hyvänsä.
Observer
Viestit: 153
Liittynyt: 15.05.2014 18:45

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Observer »

Tämä on aika kova uutinen. Ns. nobodyjen lähteminen ei järjestöä paljon satuta mutta tämä mies on kaikkea muuta kuin nobody, hän on hallintoelimen luottomies 607-asiassa vaikka kovin moni ei sitä tiedä. Varmaan aiheuttaa jonkun verran kuohuntaa ja keskustelua norjalaisten todistajien keskuudessa ja jotkut saattavat jopa uskaltautua lukemaan hänen kirjansa.
Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Tällä voi myös olla laajempiakin seurauksia. Se voi olla alkusoittoa sille, että Seura luopuu kaikista tarkoista aikalaskelmista, kuten vuodesta 1914. Nyt Seuralla ei ole väitteilleen vuodesta 607 käytännössä mitään tukea. Furulin sinänsä kyseenalaisiin ja kollegoiden teilaamiin "tutkimuksiin" Seura tuskin jatkossa tukeutuu.

Lloyd Evans ennakoi tätä jo vuosi sitten. Vuosi 1914 ja siihen liittyvät aikalaskelmat haudataan pikkuhiljaa. Unohdustaktiikka on toiminut ennenkin, jäsenille ei toki koskaan myönnetä, että taas kerran oltiin väärässä.

Polyester
Viestit: 2971
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Polyester »

1914-oppi olisi unohtunut pikkuhiljaa itsekseen, jos siitä ei olisi jatkuvasti muistuteltu, mutta järjestö on tehnyt tilanteensa vaikeammaksi pitämällä vuosilukua jatkuvasti esillä. Tällä hetkellä opin muuttaminen olisi melko näyttävää "uutta valoa", mihin liittyy omat riskinsä. Toki oppi voidaan vieläkin hiljalleen häivyttää tulevaisuudessa.

Jehovan todistajat tuntevat keskimäärin 1914-opin perustan niin huonosti, ettei heille edes juuri kannata esittää sitä koskevaa kritiikkiä, koska ensin pitäisi kertoa mitä järjestö opettaa, ja sitten, miksi se ei pidä paikkaansa. Totuus™ on todistajille totuus ihan muista syistä.

Joskus on käynyt mielessä, minkä verran seurakunnissa on ihmisiä, jotka pääpiirteittäin uskovat miten järjestö opettaa, mutta eivät purematta niele hallintoelimen asemaa ja itsekorostusta, joka vain on muuttunut pahemmaksi koko ajan. Ilmeisesti heitä on. Minkäänlaista ymmärrystä he eivät tietenkään tule järjestöltä saamaan, jos ajattelevat ääneen.
Harmus
Viestit: 137
Liittynyt: 10.05.2013 10:58

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Harmus »

Polyester kirjoitti: 24.05.2020 22:00 Jehovan todistajat tuntevat keskimäärin 1914-opin perustan niin huonosti, ettei heille edes juuri kannata esittää sitä koskevaa kritiikkiä, koska ensin pitäisi kertoa mitä järjestö opettaa, ja sitten, miksi se ei pidä paikkaansa. Totuus™ on todistajille totuus ihan muista syistä.
Tämä näyttäisi olevan hyväksi havaittu tekniikka. Hankalasta ja aiemmin tärkeästä opista aletaan puhua yksinkertaistetusti ja aina vain osana tiettyä asiakokonaisuutta, niin ettei se näyttäydy pääasiana enää missään. Kun näin on jatkettu tarpeeksi kauan, voidaan tuosta opin "palasesta" luopua, koska eihän se ollut "koskaan" kuin yksi korsi keossa. Luopumisen perusteeksi voidaan silloin jopa ottaa koko opin hämärä perusta, joka kukaan ei edes enää muista.

1914 on yllättävän vähän esillä enää missään.

Kulttimuisti on harvinaisen lyhyt ja hyvin anteeksi antava. Sitä ohjaa tahtotila: haluamme muistaa nämä asiat, jotta rakentuisimme. Tahtotilan toteuttanut on kelvollinen kristitty.

.
Observer
Viestit: 153
Liittynyt: 15.05.2014 18:45

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Observer »

On muuten yksi ennakkotapaus siitä, ettei kriittisen kirjan kirjoittamisesta välttämättä eroteta. Greg Stafford kirjoitti ensin myönteisen kirjan Jehovah's Witnesses Defended: An Answer to Scholars & Critics vuonna 1997 mutta viittä vuotta myöhemmin kriittisen kirjan Three Dissertations on the Teachings of Jehovah's Witnesses. Hän kyllä lähti itse järjestöstä muutamaa vuotta myöhemmin mutta häntä ei käsittääkseni koskaan erotettu. Hän sai selvästi erikoiskohtelun aiemmin kirjoittamansa kirjan perusteella, hän jopa oli mukana tässä kolminaisuusdebatissa vastassaan James White: https://www.youtube.com/watch?v=x-L3IoUq-fk

Nykyään Staffordilla on oma youtube -kanava CWJahTube. Sepä vasta olisikin jos pian Furulikin tekisi saman tempun ja alkaisi kertoa näkemyksiään youtubessa.
Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Jotkut ovat ehtineet jo selata ainoastaan pdf-muodossa sähköpostilla saatavissa olevaa teosta. Kyseessä on vanhan miehen "omakustanne".

Kommenttien perusteella näyttää siltä, että Furuli edelleen uskoo kultin sanomaan, mutta hänen mielestään hallintoelin on monessa asiassa väärillä jäljillä. Hän myös kaipaa järjestön sisäpuolelta lähtevää reformia.

Furuli siis edelleen olisi PIMI. Tämä tulee tekemään tapauksesta surullisen. Seuralla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästä eroon Furulista. Jos erottamista/eroamista ei tehtäisi, esimerkki saisi muitakin kapinoimaan. Niin arvokas kuin tämä mies on Seuralle ollutkin. Ainoa mahdollisuus on, että Seura katsoo Furulin sairastuneen henkisesti ja hän voi saada Staffordin tapaan osittaisen armahduksen. En kuitenkaan usko tähän, Rolf Furulin merkitys Seuralle on ollut liian suuri. Ei tietenkään ihan Ray Franzin luokkaa, mutta iso kuitenkin.

Lisäsin kysymysmerkin tuohon otsikkoon, koska Furulin status ja motiivi ovat epäselviä.

Mielenkiintoinen tapaus seurata.
Vempula
Viestit: 367
Liittynyt: 05.04.2015 09:04

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat?

Viesti Kirjoittaja Vempula »

Carl Olof Jonsson kertoo kirjassaan (The Gentile Times Reconsidered. Chronlology and Christ's Return. Fourth edition. Revised and Expanded, Commentary Press, Atlanta 2004) muun muassa näin vuonna 2004:

Furuli on entinen kierrosvalvoja. Norjalaiset jehovantodistajat kääntyvät usein Furulin puoleen opillisissa kysymyksissä, sillä pitävät Furulia jonkinlaisena johtavana Vartiotornin oppien puolustajana.

Furuli on ottanut asiakseen kumota Jonssonin tutkimusten tulokset ja kirjoitteli vuonna 1987 yli satasivuisen uusbabylonialaisen kauden historiaa käsittelevän tekstin kyseenalaistaakseen Jonssonin käyttämien lähteiden luotettavuutta. Nimettömät jehovantodistajat lähettivät kopion Furulin tekstistä Jonssonille. Tämä kirjoitti siihen vastineen ja välitti sen jehovantodistajille, jotka edelleen toimittivat sen Furulille. Tämän jälkeen Furuli alkoi vähätellä tekstiään ja väitti sitä vain henkilökohtaisiksi muistiinpanoiksi. Furuli pyysi Jonssonia pidättäytymästä siteeraamasta sitä sekä hävittämään koko kopion. (s. 308–309)

Furuli kirjoitti muitakin tekstejä Vartiotornin ajanlaskuopin tueksi, mutta niistä Jonsson osoittaa huomattavia heprean kieleen ja kronologiaan liittyivä virheitä laajahkossa liitteessä teoksensa lopussa (s. 353–381).
Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat?

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Kello 21 Goatlike Personality kertoo asiasta live-lähetyksessä. Norjassa asuvana ruotsalaisena tietää varmaan asiasta enemmän.EDIT: Lyhyt video, Goatlike Personality oli pirauttanut Furulille. On edelleen PIMI, ei kuitenkaan hyväksy hallintoelimen asemaa ja toimintaa. Tietää tulevansa erotetuksi.
Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat?

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Yhtenä teemana Furulin kirjassa on Seuran rahastus kiinteistöillä ja seurakuntien asettaminen verolle. Entinen kierrosvalvoja (ja piirivalvoja) Furuli vahvistaa kaiken sen, mitä kirjoitin blogiartikkelissa Temppu ja miten se tehtiin.
Vieras

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat?

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Syväkurkku kirjoitti: 27.05.2020 22:22 Yhtenä teemana Furulin kirjassa on Seuran rahastus kiinteistöillä ja seurakuntien asettaminen verolle. Entinen kierrosvalvoja (ja piirivalvoja) Furuli vahvistaa kaiken sen, mitä kirjoitin blogiartikkelissa Temppu ja miten se tehtiin.
Ei ole ihme jos tuo asia häiritsee ketä tahansa, joka vähänkin uskaltaa ajatella asioita. Eric Wilsonkin puhuu tästä aiheesta. Aihe alkaa varsinaisesti 9 ja puolen minuutin kohdalta, videossa on teksti myös suomeksi.

Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Rolf Furuli jätti Jehovan todistajat?

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Vieras kirjoitti: 27.05.2020 22:31 Eric Wilsonkin puhuu tästä aiheesta. Aihe alkaa varsinaisesti 9 ja puolen minuutin kohdalta, videossa on teksti myös suomeksi.
Erinomainen video, kiitokset. Wilsonilla on paljon tietoa.

Wilsonin videot yleisesti vähän tökkivät minulle, mies ei selvästikään ole pystynyt purkamaan mielenhallintaa. Sama päti Raymond Franziin ja myös Furuli näyttää olevan vielä mielenhallinnassa. Kuten Lloyd Evans käyttää nykyään usein ilmaisua, "heidän mielensä ei ole heidän omansa."
Vastaa Viestiin