Automobiilit, Pohjanmaan suomenruotsalaiset, lordi Beaconsfield ja dynamiitti

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 455
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Automobiilit, Pohjanmaan suomenruotsalaiset, lordi Beaconsfield ja dynamiitti

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Automobiilit, Pohjanmaan suomenruotsalaiset, lordi Beaconsfield ja dynamiitti - miten nämä asiat liittyvät toisiinsa? Ne liittyvät tietenkin kaikki Raamatun profetioiden täyttymyksiin!

Vuonna 1919 Jeesus asetti uskollisen ja ymmärtäväisen orjan varaamaan täsmällistä hengellistä ruokaa kansalleen. Jeesus oli aiemmin tuona vuonna valinnut juurikin Raamatuntutkijat (ryhmä, josta Jehovan todistajat irtautuivat) omaksi kansakseen. Kirja Jumalan Valtakunta hallitsee kirjoittaa sivulla 23 seuraavasti:
Alkuvuodesta 1919 kävi ilmi, että Jumalan henki oli saanut aikaan sen, mitä hänen kansansa viholliset olivat pitäneet mahdottomana. Uskolliset elpyivät! (Ilm. 11:11.) Tuolloin Kristus täytti viimeisten päivien tunnusmerkin tärkeän piirteen: hän asetti tehtäväänsä ”uskollisen ja ymmärtäväisen orjan”, pienen ryhmän voideltuja miehiä, joilla olisi vastuu jakaa hänen kansalleen hengellistä ruokaa oikeaan aikaan (Matt. 24:45–47).
1920-luvun alussa täsmällistä ruokaa jaettiin Vartiotornin, Kultaisen Ajan (Herätkää-lehden edeltäjä) ja kirjojen kautta. Hengellistä ruokaa valmistettiin New Yorkin Brooklynissä ja vielä tuolloin lisukkeita kokkailtiin myös haaratoimistoissa. Suomen haaratoimistossa Kaarlo Harteva oli varmastikin piikki Rutherfordin lihassa. Kulttuurisuvun vesana Hartevalla oli itsetunto kohdillaan ja Harteva vetikin haaratoimistossa aika lailla omia linjojaan, varsinkin ensimmäisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen Harteva teki sovinnon Rutherfordin kanssa, mutta ei malttanut selvästikään olla silloin tällöin lisäilemästä omia pikku juttujaan lehtiin. Tästä esimerkkinä alempana oleva juttu Pohjanmaalaisesta suomenruotsalaisesta. Mutta ensin niihin automobiileihin...

Automobiilit

Kultainen Aika (numero 1/1921, sivu 9) kertoo maailmansodan jälkeisen automobiilien hurjan kysynnän täyttäneen Raamatun ennustuksen:
Automobiilien kysyntä

Automobiilien kysyntä on maanviljelijäin ennenkuulumattoman menestyksen takia arvioitu 60 % yli tuotannon; sekä jälleenmyyjien että kuluttavan yleisön tilaukset on otettu huomioon jo kuukausia aikaisemmin. Moottorivaunujen yleisemmäksi tulemista osoittaa viime vuotena käytäntöön otettujen vaunujen luku, joka oli siis enemmän kuin miljonaa suurempi kuin parhainkaan edellisistä. Californiassa on yksi auto kutakin seitsemää valtiossa olevaa täysikasvuista varten.

Ei mikään perhe osta autoa ilman että hänen naapurinsa haluaa myöskin täyttää tuon vanhan raamatullisen ennustuksen "monet matkustavat edestakaisin." (Dan. 12: 4.) Voidakseen täyttää tämän jumalallisen ennustuksen, ihmiset, joiden on muuten mahdotonta hankkia auto, ottavat kiinnityksen taloonsa ja myyvät kaikki mitä heillä on, ikäänkuin automobiili olisi "kallis helmi". Kaikkialla Amerikassa rakentavat ihmiset kanakoppejansa autotalleiksi.
En tiedä mistä Raamatun käännöksestä tuo Danielin kirjan kohta on peräisin, mutta KR92 mukaan jae kuuluu:
Mutta sinä, Daniel, pidä nämä asiat salassa ja sulje tämä kirja sinetillä lopun aikaan saakka. Monet harhailevat, mutta tieto lisääntyy.
Pitäisiköhän konteksti ottaa edes jollakin tavalla huomioon lainauksia tehtäessä?

Pohjanmaan suomenruotsalaiset

Kultainen Aika (numero 1 1921, sivu 17) kertoo, miten Amerikasta Pohjanmaalle palannut 'omituinen' suomenruotsalainen toteuttaa Raamatun ennustuksen:
Omituista seinien paperoimista

Eräs Amerikasta äskettäin palannut ruotsalais-pohjolainen, joka on asettunut asumaan vanhaan kotiseutuunsa eräässä maamme maalaiskunnassa, on saanut mukavan päähänpiston paperoida uusi asuntonsa venäläisillä ruplanseteleillä: keittiön 5 ruplan, ruokasalin 10 ruplan ja makuuhuoneen 100 ruplan seteleillä, jotka hän ostaa Helsingissä olevalta asiamieheltä. Tämä omituinen tapa paperoida seiniä kuuluu tulevan vieläpä halvemmaksikin kuin jotenkuten kunnollisen tapetin ostaminen, vakuuttaa tuo käytännöllinen entinen amerikkalainen. — Hbl. 14/X 1921.

Kuinka sattuvasti onkaan Raamatussa ennustettu tästä ajasta: 'Sinä päivänä ihmiset heittävät hopeajumalansa ja kultajumalansa (rahansa), joita ovat tehneet itsellensä kumarrettaviksi, myyrille ja yököille.. (Jes. 2: 20.) "Kuulkaa nyt, te rikkaat: itkekää ja vaikeroikaa sitä kurjuutta, joka on teille tulossa. Teidän rikkautenne on mädännyt.. — Jaak. 5: 1: 2.
Lordi Beaconsfield

Tämä ennustus onkin sitten hivenen mutkikkaampi. Otetaan alkuun lainaus Kultaisesta Ajasta (1921, numero 2, sivu 45):
Profeetta sanoo: "Iloitse suuresti sinä Siionin tytär, ja riemuitse, sinä Jerusalemin tytär! Katso, kuninkaasi tulee sinun luoksesi; hän on vanhurskas ja auttaja, hän tulee sävyisänä ja ratsastaen aasilla, aasintamman varsalla." (Sak. 9: 9). Matteuksen 21: 1—9 on tämän ennustuksen täyttyminen, kun Jeesus ajoi juhlasaatossa Jerusalemiin esittäen itsensä kuninkaana. Tämä suuri tapahtuma tapahtui keväällä v. 33 j. Kr. Suosio juutalaisille alkoi v. 1812 e. Kr. ja vuosi 33 merkitsi 1845 vuotisen aikakauden loppua, sitä aikaa, jolloin Jeesus julkisesti otti Jumalan suosion pois juutalaisilta sanoen heille: "Katso, teidän huoneennne jää teille autioksi." Koska profetallisen todistuksen mukaan tämän ajan piti kaksinkertaistua, niin tulee meidän lisätä 1845 vuotta vuoteen 33 j. Kr., joka tuo meidät kevääseen 1878 j. Kr., jolloin piti ilmetä joku todistus Jumalan suosion palaamisen alkamisesta juutalaisille merkiksi siitä, että heidän kaksinkertaisensa oli täyttynyt. Historiasta löydämme todistuksen tähän.

Palestiina, joka on pyhä kaikille oikeaoppisille juutalaisille, oli kauan aikaa ollut Turkin vallan alla. Sota Turkin ja Venäjän välillä päättyi San Stephanon sopimukseen, joka käytännöllisesti katsoen teki lopun Turkin Europassa omistamasta vallasta.

Tätä tärkeätä tehtävää ratkaistessa esiintyi näyttämöllä huomattava mies, Englannin pääministeri, yleensä tunnettu nimellä Lordi Beaconsfield; hänen oikea nimensä oli Disraeli, täysverinen juutalainen. Kykenevänä toimimaan kutsui hän avukseen Englannin armeijan ja meriväen, antoi julistuksen Venäjälle. että sen tuli luopua ankarasta, Turkin kanssa tekemästään sopimuksesta, ja seurauksena oli Berlinissä pidettävä suurvaltojen kokous, joka kokoontui 13 p:nä kesäkuuta 1878 ja oli koolla kolmekymmentä päivää. Sen puheenjohtajana toimi Lordi Beaconsfield, juutalainen, joka kirjoitti sopimuksen ja määräsi kokouksen toiminnan. Kokous teki uuden, Turkille paljon edullisemman sopimuksen, ja ottaen huomioon tämän Englannin toimenpiteen Turkki takasi juutalaisille Palestinassa erikoisia uskonnollisia ja yhteiskunnallisia oikeuksia, joita he eivät olleet nauttineet siitä saakka kun heidät kansana kukistumisensa jälkeen hajoitettiin. Tämä tapahtui v. 1878 j. Kr. Juuri sinä aikana alkoi Jumalan suosio palata juutalaisille erikoisesti merkiten heidän kaksinkertaisensa täyttymistä.

Kun suosio julkisesti oli otettu pois juutalaisilta keväällä v. 33 j. Kr., niin juuri täsmälleen neljäkymmentä vuotta sen jälkeen, nim. vuonna 73 j. Kr., hävitettiin Judea kokonaan ja juutalaiset lakkasivat olemasta kansana. V. 1878 alkoi siis suosio palata juutalaisille ja sitä osoitti siionismin asteettainen edistyminen ja juutalaisten palaaminen Palestinaan, ennen nelikymmenvuotisen ajan loppua, nim. keväällä 1918, jolloin erikoinen tapahtuma tapahtui jälleen toteuttaen kaksinkertaista. Kenraali Allenbyn johdolla valloittivat liittoutuneet armeijat Palestinan tarkoituksella perustaa sinne erityinen juutalainen kansa.
Sori pitkä lainaus. TLDR: Jehova solmi liiton juutalaisten kanssa 1812 eaa. Jeesus lopetti liiton v. 33. Sitten piti odottaa saman verran vuosia (1845 = 1812 + 33) jotta päästään vuoteen 1878, jolloin Jehovan suosio palasi juutalaisille. Tähän liittyy hauskoja ongelmia. Nollavuoden unohtaminen jälleen on pienin ongelma. Jos katsoo nykyisestä Jehovan todistajien verkkokirjastosta, minä vuonna Jehova solmi liiton Aabrahamin kanssa, saa vuoden 1943 eaa, eikä 1812 eaa. Vuodet näihin ennustuksiin näytetään otettavan aina kulloisenkin valon mukaisesti. :D Samaten tämä vuonna 1921 kirjoitettu artikkeli ei enää mainitse, että alunperin vuonna 1878 piti Russellin mukaan tapahtua muutakin: uskollisten tempaaminen taivaaseen. Ja mihin perustuu tuo hihasta otettu ajan tuplaaminen?

Dynamiitti

No entä sitten dynamiitti? Miten se liittyy Raamatun ennustuksiin? Kultainen aika (numero 1 1921, sivu 12) valaisee asiaa:
Maan tekeminen paratiisiksi dynamiitilla

Sähkön ja dynamiitin käyttö suuren sodan aikana on kehittänyt menettelytapaa vierinkiviä, kantoja ja vesiteitä käsiteltäessä, joka menettelytapa tulee muuttamaan maan muotoa... Kuka olisi luullut, kun profetta sanoi: "Erämaa riemuitsee ja kukoistaa kuin kaunokukka", (Jes. 35: 1) että yhtenä niistä välikappaleista, joita Jumala käyttää ennustuksen täyttämiseksi on voima (dynamiitti), jota ihminen on niin suuressa määrin käyttänyt toisten ihmisten surmaamiseksi.
Nyt sitten sekin tiedetään. Harmagedonin jälkeen maapalloa aletaan muokata paratiisiksi dynamiitilla.

Täyttymyksiä odotellessa

Mitäpä jos ennustusten täyttymistä odotellessa iskee sairaus, vielä sairauksista pahin, syöpä?

Kultainen Aika (tammikuu 1934, sivu 2) neuvoi syöpäpotilaita seuraavasti:
Syöpä parannettu

Eräs lukijamme kirjoittaa:

Vaimoni sairasti syöpätautia. Kielessä oli syöpä ja se parani viinirypälemehulla. Hän kävi Helsingissä monet kerrat, missä häntä hoidettiin radiumilla, mutta se ei auttanut, vaan hänet lähetettiin parantumattomana takaisin. Sitten huomasimme Kultaisessa Ajassa neuvon hoitaa viinirypäleillä, ja se hoitotapa hänet paransi lopullisesti ihan terveeksi, niin että olemme erittäin kiitollisia siitä hyvästä neuvosta, jonka saimme Kultaisesta Ajasta, sillä vaimoni olisi ilman sitä hoitoa jo kuollut. Me suosittelemme muillekin syöpätautia poteville tätä hyvää hoitomenetelmää.
Ei muuta kuin jätetään lääkärit ja sädehoito väliin ja juodaan rypälemehua. Sivuseikkana todettakoon, että tuohon aikaan myös rokotukset olivat kiellettyjä ja verensiirrot ovat sitä vielä nykyäänkin.
3nity
Viestit: 31
Liittynyt: 13.10.2007 18:40

Re: Automobiilit, Pohjanmaan suomenruotsalaiset, lordi Beaconsfield ja dynamiitti

Viesti Kirjoittaja 3nity »

Todella kiinnostavaa luettavaa, kiitos Syväkurkku!

Ei mikään ihme ettei vanhan kirjallisuuden urkkimista katsota hyvällä, vaikka sen kuinka selittäisi vanhaksi valoksi.

Ruplien käyttäminen tapettina oli jopa riemastuttavaa lukea, mutta nuo automobiilit olivat kyllä melkoinen profetiatulkinta. Kiinnostuin kuitenkin tuosta jakeesta. Tiedon lisääntymisestä eri(kieliset) käännökset tuntuvat olevan yhtä mieltä, mutta ”harhaillaanko” tuossa jakeessa vai ”matkustetaanko edestakaisin”? Tähän tarvittaisiin nyt jonkin oikean kääntäjän ja hepreantuntijan käsitys, mutta Kaarlo O. Syvännön kirjanen ”Vanhan Testamentin käännösvirheitä” kyllä on sitä mieltä että matkustamisesta tuossa puhutaan. KR92:n kääntäjille on kyllä varmasti ollut silti perusteensa harhailulle. Oli miten oli, automobiilien kanssa tuolla ei ole mitään tekemistä.
Syväkurkku
Viestit: 455
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Automobiilit, Pohjanmaan suomenruotsalaiset, lordi Beaconsfield ja dynamiitti

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

3nity kirjoitti: 20.09.2021 19:53 mutta nuo automobiilit olivat kyllä melkoinen profetiatulkinta.
Automobiileihin palattiin kirjallisuudessa myös myöhemmin ja profetia laajennettiin muihinkin liikennevälineisiin. Kultainen Aika kirjoitti maaliskuussa 1922 seuraavaa:
Tiedättekö te, tai oletteko erityisesti ottaneet huomioon, miten eri lauseet Danielin ennustuksessa "lopun ajasta" kuuluvat? Me tapaamme siellä seuraavan ennustuksen: Lopun aikana 1) kulkevat monet edes ja takaisin (engl. käänn.)...
...
Tiedättekö te, että suuri kristitty filosoofi, sir Isaak Newton, joka kuoli 1727, tutkiessaan juuri mainittua Danielin ennustusta, lausui sen johdosta: "Minä en ihmettelisi, jos ihmiset jonakin kauniina päivänä voisivat matkustaa viidenkymmenen (englannin) peninkulman nopeudella tunnissa"?
...
Tiedättekö te, että te itse täytätte ennustuksen "edestakaisin" kulkemisesta, kun matkustatte höyrylaivalla, junalla, sähköraitiovaunulla?
Tuo Newtonin ennustama 50 peninkulmaa tunnissa vastaa muuten noin 80 km/h. No, ainakin Newtonin ennustus toteutui. :D

1900-luvun alun isoja muutoksia oli autojen ilmestyminen liikenteeseen. Liikenneruuhkiin ja autoihin nykypäivänä tottuneen on ehkä vaikea sisäistää, miten iso muutos entiseen verrattuna autojen ilmestymisen on täytynyt olla. Tältä pohjalta ymmärtää, että yksinkertaisten ihmisten mielissä uudet menopelit olivat varma merkki lopun ajoista. (En laske Newtonia noihin yksinkertaisiin, vaikka Newton uskoikin moniin huuhaa-asioihin, kuten alkemiaan. Ja elihän Newton parisensataa vuotta aiemmin.)

Tuohon Danielin 12:4 käännökseen liittyen on hauska vielä lisätä Uuden Maailman käännös jakeesta:
Sinä, Daniel, pidä nämä sanat salassa ja sinetöi tämä kirja lopun aikaan asti. Monet tutkivat sitä perusteellisesti, ja tosi tieto tulee runsaaksi.
Matkustamisesta tai edes harhailusta ei enää puhuta mitään! Samalla tavoin tulkinta autoista varmana lopun ajan merkkinä on vaipunut unholaan.
3nity
Viestit: 31
Liittynyt: 13.10.2007 18:40

Re: Automobiilit, Pohjanmaan suomenruotsalaiset, lordi Beaconsfield ja dynamiitti

Viesti Kirjoittaja 3nity »

Syväkurkku kirjoitti: 21.09.2021 04:29 (En laske Newtonia noihin yksinkertaisiin, vaikka Newton uskoikin moniin huuhaa-asioihin, kuten alkemiaan. Ja elihän Newton parisensataa vuotta aiemmin.)
Juu, Newtonia ei voida laskea yksinkertaisiin, se on selvä. Newton kuitenkin älykkäimpiä ihmisiä koskaan, kenties jopa Einsteinia älykkäämpi. Ja monilahjakkuus, vaikka kemiasta häntä ei kyllä muisteta. No, Newton oli tutkija ja hänen aikanaan kemian tilalla oli vain alkemia, mitä tutkia. Fysiikan puolella sitten hän olikin todellinen uudistaja, samoin parissa muussakin alassa. Väitän, että ilman Newtonia nykymaailma vielä raahaisi vähän jälkijunassa fysiikan suhteen.

Alkemia pysyi muuten ihmeen kauan paikoillaan, vaikka sen muutuminen kemiaksi tapahtui sitten aikoinaan todella nopeasti. Alkemistit kyllä sentään kokeilivat ja tutkivat, kuinka lyijyn voisi muuttaa kullaksi vaikka eivät siinä onnistuneet.

Alkemisteilta puuttui se viisasten kivi, mitä yrittivät tehdä. Sikäli hassua, että sellainen viisasten kivi syntyi vasta myöhemmin kun alkemiaa ei enää ollut kuin historian hölynpölynä: nykyisin lyijystä voi kuin voikin tehdä kultaa. Mutta onpa maailma aika erilainen, kuin alkemistien päivinä.
Vastaa Viestiin