Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 471
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Lloyd Evans haastattelee tuoreella videollaan kolmikymppistä amerikkalaista Jehovan todistajaa, Daniel Gravesia. Graves on toisen polven Jehovan todistaja. Hän meni kasteelle 15-vuotiaana, toimi muutaman vuoden tieraivaajana ja hakeutui sen jälkeen Beteliin, Jehovan todistajien päätoimistoon. Hän työskenteli aluksi huonekaluosastolla, myöhemmin audiovisuaalisissa tehtävissä ja lopulta kolme vuotta päätoimiston Hospital Information Deskillä. Graves ei kuulunut aivan ylimpään johtoon, mutta hänellä oli merkittävä asema, jossa hän pääsi näkemään paljon asioita. Graves meni naimisiin vuonna 2007 ja myös vaimo toimi sairaanhoitajana Betelissä.

Hospital Information Desk neuvoo ja ohjeistaa sairaalayhteyskomiteoita niiden toiminnassa. Sairaalayhteyskomiteoiden toinen nimitys on Veripoliisi (muistaakseni Lloyd Evansin joskus antama) ja näitä komiteoita toimii myös Suomessa. Sairaalayhteyskomitean tehtävänä on varmistaa, ettei kukaan Jehovan todistaja erehdy hyväksymään verensiirtoa. Saatuaan tiedon sairaalaan joutuneesta Jehovan todistajasta komitea hoitaa tehtävänsä ilmestymällä potilaan luokse, painostamalla potilasta ja potilaan sukulaisia. Komitea myös jakaa lääkäreille ”informaatiota verettömästä hoidosta”. Komitean jäsenillä ei ole mitään lääketieteellistä - eikä sen puoleen yleensä muutakaan - koulutusta. Siivoojat, ikkunanpesijät ja putkimiehet käyvät neuvomassa pitkälle koulutettuja lääkäreitä siitä, miten heidän tulisi hoitaa työnsä. Informaatiomateriaali puolestaan on tieteellisesti ala-arvoista ja harhaanjohtavaa. Materiaalissa mm. vedotaan tunnettuihin lääketieteellisiin huijareihin (Joachim Boldt) sekä lainataan teoksia harhaanjohtavasti (esimerkiksi synteettisen erytropoietiinin vaikutus).

Graves kertoo, että jo vuonna 2013 – kahdeksan vuotta sitten – hän ymmärsi, että Jehovan todistajien opit ovat silkkaa huuhaata. Muutamaa vuotta myöhemmin hän ymmärsi, että sama päti Raamattuun ja ylipäänsä kaikkiin uskontoihin. Hän ei kuitenkaan voinut lähteä Betelistä. Päätös lähteä Betelistä ja samalla koko järjestöstä tuli vasta tämän vuoden kesäkuussa. Suurin syy lähtöön oli lopulta kognitiivinen dissonanssi ja omatunto. Aitiopaikalta katsottuna verensiirtokiellon aiheuttamat kuolemat olivat liikaa Gravesille. Työssään Hospital Information Deskillä Graves näki, miten tuhannet amerikkalaiset Jehovan todistajat kuolivat hänen kolmivuotisen komennuksensa aikana verensiirtokiellon johdosta. Lloydin kysyessä Graves ei pystynyt esittämään tarkkoja lukuja kuolleista, mutta totesi määrän olleen joka tapauksessa TUHANSISSA niiden kolmen vuoden aikana, jolloin hän pääsi näkemään asioita. Tuo luku koskee ainoastaan Yhdysvaltoja. Kun otetaan huomioon Yhdysvaltain osuus Jehovan todistajista ja toisaalta Yhdysvaltojen korkeahko lääketieteellinen taso, maailmanlaajuisesti samassa jaksossa uhrien määrän täytyy olla kymmenissä tuhansissa. Seurahan ei näitä lukuja ikinä tule julkaisemaan, jos edes uskaltavat tilastoja kerätä. Verikielto asetettiin vuonna 1945, yli seitsemänkymmentä vuotta sitten. Jokainen voi arvioida, miten paljon uhreja on kaikkiaan. Kymmeniä tuhansia vai jopa yli 100 000? Vertailuna Kansan Temppeli-kultin joukkoitsemurhassa Jonestownissa vuonna 1978 kuoli noin 900 henkeä.

Graves oli paljon yhteydessä seurakuntiin ja verensiirron tarpeissa olleisiin Jehovan todistajiin. Hän kertoi, että yhä enemmän oli havaittavissa uusi ilmiö. Seurakuntalaiset hyväksyivät verensiirron, usein yrittäen salata asian seurakunnalta. Jos asia kuitenkin kantautui seurakunnan vanhimmiston tietoon, näiden on ohjeidensa mukaan pakko reagoida. Varsin usein verensiirron saanut todistaja kuitenkin nopeasti myönsi asian ja sanoi katuvansa asiaa kovasti. Tällöin oikeuskomitea katsoi henkilön katuvan, eikä erottamista ja karttamista seurannut. Lopulta kaikki olivat tyytyväisiä. Vink vink.

Graves oli kahdeksan vuotta PIMOna päätoimistossa, henkisesti ulkona, mutta fyysisesti vankina. Työtehtävissään hän mm. osallistui JW Broadcasting ohjelmien tekoon ja siinä yhteydessä tulivat tutuiksi kaikki hallintoelimen jäsenet ja avustajat. Vankina hänet piti pelko vaimonsa ja sukulaistensa menettämisestä. Graves arvioi, ettei todellakaan ollut ainoa Betelissä, joka oli ymmärtänyt opit täydeksi huuhaaksi. Vankeina heitä kaikkia pitivät samat pelot. Lisäksi erityisesti vanhempia Betelin jäseniä pitää vankina heidän sitoutumisensa määrä. Heille ei ole kertynyt Betelissä olosta eläkettä, ei sosiaaliturvaa, ei sairasvakuutusta ja koulutuksesta he ovat jo aikoja sitten luopuneet Seuran ohjeiden mukaisesti. Jos he olisivat lähteneet, he olisivat joutuneet täysin tyhjän päälle. He ovat taloudellisesti täysin riippuvaisia Seurasta ja johtuen Yhdysvaltojen heikosta sosiaaliturvasta joutuisivat käytännössä kadulle. Harvalla beteliläisellä on turvanaan omaisuutta.

Liittyessään Beteliin jokainen on joutunut antamaan köyhyyslupauksen. Se on virallinen dokumentti, joka vapauttaa Seuran kaikista taloudellisista vastuista, kuten työnantajamaksujen ja vakuutusten maksamisesta. Se myös mahdollistaa Seuralle sen nauttiman verovapauden. Toisaalta Graves kertoi, että tätä köyhyyslupausta ja siihen liittyvää raportointivelvollisuutta kierretään Betelissä varsin laajasti. Viikonloppuisin beteliläiset käyvät töissä ansaitsemassa rahaa – pimeästi ja raportoimatta ansioista. Gravesille tuli täytenä yllätyksenä, että köyhyyslupauksen tehnyt Steven Lett investoi muutama vuosi sitten puoli miljoonaa dollaria floridalaiseen merenrantahuvilaan. Graves kertoi rahaa sisältävistä kirjekuorista, joita seurakuntalaiset ympäri Yhdysvaltoja lähettävät beteliläisille. Miten korkeammalla hierarkiassa ollaan, sitä lihavampia kuoret ovat. Graves arvioikin, että huipulla henkilökohtaisten lahjoitusten määrä on suurempi kuin mitä kukaan kohtuudella käyttää. Kaikki tämä on pimeää rahaa, eikä näy missään kirjanpidossa. Ja vaikka näkyisikin, Seuran ei tarvitse näyttää kirjanpitoaan kenellekään, ei edes verottajalle. Tähän asiaan liittyen Yhdysvalloissa on käynnissä kampanja, joka ajaa kirjanpidon avoimuutta myös verovapauden saaneille uskonnollisille järjestöille. Kirjanpidon salaaminen on Seuralle niin suuri asia, että se aikoinaan luopui kokokaan kirjallisuuden myynnistä, jotta sen ei tarvinnut avata kirjanpitoaan kenellekään.

Graves kertoo Betelin ankeista olosuhteista. Tullessaan ensimmäisen kerran Beteliin siellä alkoi henkilöstön vähennys- ja puhdistuskampanja. Ikänsä Betelissä palvelleita veljiä ja sisaria lähetettiin oman onnensa nojaan, ilman turvaa. Pahimmillaan vanhojen veljien vähäinen omaisuus pakattiin kuorma-autoon ja veljelle annettiin lähtökäsky. Pääosin tuolloin sai lähteä ei-toivottu aines, kyseessä oli siis enemmänkin puhdistus. Seuraava vähennys tapahtui vuonna 2015, jolloin vähennys tapahtui taloudellisista syistä. 25 % väestä sai lähteä. Seura oli muuttanut ansaitsemismalliaan, kirjapainoissa ei enää tarvittu entiseen malliin työntekijöitä. Kun kysymys on rahasta, Seuralla ei ole sääliä.

Graves kertoo myös varsin laajasta masennuslääkkeiden sekä alkoholin käytöstä beteliläisten keskuudessa. Sairaanhoitajana Gravesin vaimo tiesi näistä asioista paljon. Toisaalta ei tarvinnut kuin mennä hissiin iltaisin – myös arkipäivisin - ja alkoholin haju tuli nenään. Ihmiset joivat ahdistukseensa. Alkoholi ja masennuslääkkeet taitavat olla ainoa vapautus siitä kognitiivisesta dissonanssista, jonka luo tietoisuus siitä, että asia on täyttä huuhaata, mutta pakoon et pääse.

Graves pääsi tutustumaan lähes kaikkiin Jehovan todistajien johtoportaan henkilöihin. Hänellä onkin useimmista hauska luonnehdinta, joista erityisesti Lloyd innostui. Tästä päivityksestä tulisi kuitenkin liian pitkä, jos ottaisin nuo luonnehdinnat mukaan. Gravesin luonnehdinnat eivät kuitenkaan olleet katkeria. Hän muisteli useimpia henkilöitä varsin suurella lämmöllä. Useimmat beteliläiset johtoporrasta myöten näyttävät olevan kultin uhreja itsekin.

Vieraas
Viestit: 3205
Liittynyt: 20.06.2011 21:56

Re: Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Vieraas »

Kiitos hyvästä summauksesta.

Graves vaikutti hyvin tasapainoiselta tyypiltä. Eli taas yksi, joka ei vastaa lahkon viljelemää mielikuvaa “katkerasta luopiosta”. Hienoa, että nyt loikkasi veli, jolla on aivan tuoretta tietoa organisaation toiminnasta ja joka on lisäksi itse tavannut hallintoelimen jäsenet ja ns. auttajat.

Tarinat beteliläisten alkoholiongelmista ja hallintoelimen matkoillaan saamista rahalahjoista saivat taas vahvistusta.

Itselleni tuli suurimpana yllätyksenä, että leppoisan oloinen Mark Sanderson on se, jolla Daniel Gravesin mielestä on tällä hetkellä eniten valtaa hallintoelimessä.
Video ei ollut ohjeistusvideo.
Vieras

Re: Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Syväkurkku, voisitko kertoa miten Daniel luonnehti johtoporrasta. Kiinnostaisi mutta kun en ymmärrä englantia.
Markku Meilo
Viestit: 13466
Liittynyt: 24.04.2007 10:28

Re: Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Markku Meilo »

>>Eli taas yksi, joka ei vastaa lahkon viljelemää mielikuvaa “katkerasta luopiosta”.

Asiakeskustelussa on katkeruuteen vetoaminen argumentointivirhe. Viluttaa aina kun tuollaisen yleistyksen havaitsee. Jonkin verran entisiä jehovantodistajia seuranneena ja tavanneena, sinutkin, en heti saa mieleen katkeruudesta kunnon paikallista esimerkkiä. Toki ongelmallisia on ollut muutama matkan varrella, mutta pohjalla on ollut muuta oleellisempaa kuin entinen jehovantodistajuus. JWD:llä jo kirjoittajamäärän puolesta on ollut useampia kärttyisiä tapauksia kauppaamassa omaa näkemystään kynsin hampain, osa joka muka jt-vakanssilla. Tuhansien rekkautuneiden joukossa he eivät anna oikeutta yleistämiseen. Eivät ainakaan jos tasapainovaakaan laitettaisiin toiseen vaakakuppiin sama määrä porukkaa, jonka esitetään maailman onnellisimmaksi kansaksi, joka elää jo nyt hengellisessä paratiisissa. USAn avainsana on pikemminkin Prozac-vetoinen seurakunta.
Utelias2
Viestit: 69
Liittynyt: 02.02.2020 09:46

Re: Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Utelias2 »

Mites Suomen Betelissä.
Onko siellä Alkoholi ja Masennuslääkkeet yhtä Vahvasti kuvioissa Mukana että Jaksaa painaa Töitä?
Syväkurkku
Viestit: 471
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Re: Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

Vieras kirjoitti: 07.12.2021 14:02 Syväkurkku, voisitko kertoa miten Daniel luonnehti johtoporrasta. Kiinnostaisi mutta kun en ymmärrä englantia.
Hallintoelimen avustajat

Gajus Glockentin
Kuva
Saksasta päätoimistoon muuttanutta Gajusta kutsuttiin finanssimaailman rokkistaraksi, jolla on paljon ässiä hihassa. Omaisuudesta vastaavan osaston (Treasury Department) vetäjänä Gajus istuu paljon päällä. JW.ORG mainitsee hänen olevan myös hallintoelimen avustaja julkaisukomiteassa. Gajus raportoi Seuran omaisuudesta suoraan hallintoelimelle. Kun Steven Lett vuonna 2015 vetosi Jehovan todistajiin lahjoitusten lisäämiseksi, Gaius antoi sisäpiirissä ymmärtää Seuran suorastaan uivan rahoissa. Rahat oli hajautettuina lukuisiin organisaatioihin ja ulkomaisille tileille.

John Ekrann
Kuva
Betelin kultainen lapsi, hyvin arvostettu ja rakastettu. Johnilla on hallintoelimen täysi luottamus ja hallintoelin todennäköisesti toivoisi pystyvänsä kloonaamaan lisää Johneja. Hallintoelimen avustajista erityisasemassa, kuuluu mm. koordinointikomiteaan ainoana avustajana.

Patrick LaFranca
Kuva
Lakiosaston vetäjä, Yhdysvaltain haaratoimistokomitean jäsen.

Ralph Walls
Kuva
Toinen Betelin kultainen lapsi, ei tee koskaan mitään väärin.

Harold Corkern
Kuva
Yhdysvaltain haaratoimistokomitean koordinaattori jolla on hyvin nöyrä luonne. Ei suurta karismaa, mutta kunnioitettu ja hyvin ystävällinen.

Robert Luccioni
Kuva
Robert vastaa Seuran rakennustoiminnasta ja näin hallintoelin on suonut hänelle paljon valtaa.

Alex Reinmueller
Kuva
Alex on aikaisempi omaisuudesta vastanneen osaston vetäjä, siirrettiin näkymättömämpään asemaan kun Gajus Glockentin otti varainhoidon tehtäväkseen. Useiden mielestä täynnä itseään, ehkä siksikin siirrettiin syrjään. Hallintoelimen epäsuosiossa, ei enää esimerkiksi käytetty puhujana, vaikka on selkeästi parempi puhuja kuin useimmat avustajat tai hallintoelimen jäsenet.

Gary Breaux
Kuva
Gary on elämää suurempi, kulkee ympäri päätoimistoa kuin cowboy, hyvin seurallinen. Pitää lähikontakteista, usein koskettelee ihmisiä kun keskustelee.

Joel Dellinger
Kuva
Oikeassa elämässä juuri sellainen kuin videoilla. Mini-Lett, elävä show.

Seth Hyatt
Kuva
Oikeasti hyvä mies, jota Graves muistelee lämmöllä ja rakkaudella.

Christopher Mavor
Kuva
Kiinnostava persoonallisuus, mutta itseään täynnä. Christoffer on hallintoelimen suosiossa ja selvästikin ollut kaveri oikeiden henkilöiden kanssa oikeaan aikaan. Jonkun hallintoelimen jäsenen erityissuojeluksessa.

William Turner
Kuva
Aina hyvä puhuja.

Leon Weaver
Kuva
Sukunimensä mukaisesti unelmien kutoja, hyvä mies.

Ronald Curzan
Kuva
Opetuskomitean ja audiovisuaalisen osaston yhteysmies. Vähemmän lahjakas kuin monet muut, mutta on osannut ystävystyä oikeiden henkilöiden kanssa. Lloyd on kutsunut Ronaldia joskus Robo-Roniksi, nyt vertasi hologrammikuvaan. Saa vastuuta koska on helposti muokattavissa ja on ennen kaikkea "firman mies".

Kenneth Flodin
Kuva
Vähiten uskonnollinen henkilö johdossa, suoraviivainen, selkeäjärkinen, tosiasioissa pitäytyvä, "maallinen". Vastaa JW Broadcasting tuotannosta. Lloyd epäili, että Kennethillä on samanlaisia vihanhallintaongelmia kuin Tony Morrisilla.

William Mallenfant
Kuva
William on edellisen sukupolven John Ekrann, hoiti kaikki tehtävänsä aina täydellisesti. Puheet erinomaisia. Tehtävät ovat vähentyneet ikääntymisen myötä, ikää jo 86 vuotta. Hyvin älykäs.

Mark Noumair
Kuva
Mark on erinomainen opettaja, varma itsestään. Johtaa mm. Gileadin opetusta. Kun tuli tehtäväänsä, potki edelliset ulos ja toi omat miehensä alaisikseen. Ei siedä vastaansanomista.

David Schafer
Kuva
David on hyvä opettaja. Kylmä ja laskelmoiva henkilö, joka yrittää epätoivoisesti - David Splanen tapaan - saada esiintymiseensä jonkinlaista lämpöä ja väkinäistä hymyä.

Robert Ciranko
Kuva
Näkymättömissä oleva mies, joka hoitaa esimieshommansa kirjoituskomiteassa. Tylsä.

James Mantz
Kuva
David Splanen kaveri, ahkeroi kirjoitusosastolla. Paljon vastuuta kirjoittamisesta.

Izak Marais
Kuva
Izak on suoraviivaisesti ajatteleva, ottaa asiat hyvin kirjaimellisesti. Tylsähkö mutta huomaavainen.

Leonard Myers
Kuva
Ei mitään kommentoitavaa.

Hermanus van Selm
Kuva
Hermanus nousi myöhemmällä iällä kirjoitusosastolle neljä vuotta sitten tuntemattomuudesta. Daniel epäilee, että Hermanus sai tuolloin aikaan jotakin suurempaa, muttei tiedä mitä.

Gene Smalley
Kuva
Gene viihtyy poissa julkisuudesta eikä juurikaan esiinny videoilla. Hän on veriopin vaalija ja on luonut ja organisoinut toiminnan veriopin ympärillä. Gene on kirjoittanut paljon lehtiin jo 1970- ja 1980-luvuilla.

Hallintoelin

David Splane
Kuva
David yrittää epätoivoisesti olla seurallisempi. Hän on hyvin pedanttinen ja itseään täynnä.

Anthony Morris
Kuva
Daniel ei valitettavasti juurikaan joutunut tekemisiin Tonyn kanssa. Mies on kuitenkin elämää suurempi. Tony on hoitanut lapsilleen hyvät tehtävät Betelissä ja edesauttanut näiden teokraattista uraputkea. Daniel on tavannut kummatkin pojat. Toinen työskentelee MEPSin parissa ja toinen Yhdysvaltain haaratoimistossa.

Steven Lett
Kuva
Steven vetää aina roolia, on eksynyt rooliinsa. Kuten Gary Breaux, kulkee Betelissä ja tuttavallisesti osoittelee ja puhuu ihmisille.

Samuel Herd
Kuva
Hauska.

Gerrit Lösch
Kuva
Vanhenee ja kärsii lukuisista terveysongelmista.

Kenneth E. Cook
Kuva
Nimitys hallintoelimeen oli aikoinaan yllätys. Ainoa hallintoelimen jäsen, joka on syntynyt ja kasvanut Betelissä. Hyvin sitoutunut menettelytapoihin.

Mark Sanderson
Kuva
Markilla on eniten valtaa Seurassa tällä hetkellä, ohjaa laivaa. Hyvin älykäs, paras kameraesiintyminen sekä vakuuttavin.

Geoffrey William Jackson
Kuva
Geoffrey on erittäin terävä, kiinnostava puhuja.
Vieras

Re: Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Kiitos paljon Syväkurkku.
Vieraas
Viestit: 3205
Liittynyt: 20.06.2011 21:56

Re: Loikkaus Jehovan todistajien ylemmällä portaalla – Daniel Graves

Viesti Kirjoittaja Vieraas »

Utelias2 kirjoitti: 09.12.2021 09:11 Mites Suomen Betelissä.
Onko siellä Alkoholi ja Masennuslääkkeet yhtä Vahvasti kuvioissa Mukana että Jaksaa painaa Töitä?
Silminnäkijähavaintojen mukaan ainakin viinaa menee reippaasti, ihan kuin rivijäsenilläkin. Jollain sitä kognitiivista dissonanssia pitää hoitaa hiljaiseksi.
Video ei ollut ohjeistusvideo.
Vastaa Viestiin