Vain 300 Raamatun jaetta?

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Laodikea
Viestit: 15
Liittynyt: 27.04.2017 19:16

Vain 300 Raamatun jaetta?

Viesti Kirjoittaja Laodikea »

Tätä keskustelupalstaa lukiessani aikanaan törmäsin täällä väitteeseen, että Jehovan todistajien oppi perustuu tai että seuran kirjallisuudessa lähinnä viitataan vain noin 300 Raamatun jakeeseen. Muistanko oikein ja jos muistan, niin kuka tai mikä taho tämän on laskenut?

Joku muistaakseni muisteli myös sitä, kuinka oli koittanut olla noheva todistaja ja alleviivata kaikki Vartiotorneissa viitatut Raamatun jakeet omasta Raamatustaan, mutta havaitsi jonkin ajan päästä, ettei oikein ollut enää uutta alleviivattavaa.
Sami Uusi-Luomalahti
Viestit: 39
Liittynyt: 25.10.2020 12:14

Re: Vain 300 Raamatun jaetta?

Viesti Kirjoittaja Sami Uusi-Luomalahti »

Olisi ensinnäkin ihan hienoa jos löytyisi alkuperäinen keskustelu tältä foorumilta. Toiseksi, kun selailee vanhoja kirjoja, niiden lopusta voi löytää monta sivua taulukkoa, joissa jo pelkästään on satoja raamatunkohtia, joihin ko. kirjassa viitataan. Kolmanneksi, 300 vaikuttaisi näin äkkiseltään aika pieneltä määrältä jos vaikkapa ajatellaan raamatunluvun kohokohtia, joita on vuosien aikana selitetty kun koko Raamattu on käyty läpi. MUTTA en sitä sano jos jonkinlainen ydinoppi sellaiseen määrään perustuisikin. Asiaa lienee paikallaan tutkia.
Vieraas
Viestit: 3205
Liittynyt: 20.06.2011 21:56

Re: Vain 300 Raamatun jaetta?

Viesti Kirjoittaja Vieraas »

Sami Uusi-Luomalahti kirjoitti: 11.12.2021 11:06 Olisi ensinnäkin ihan hienoa jos löytyisi alkuperäinen keskustelu tältä foorumilta. Toiseksi, kun selailee vanhoja kirjoja, niiden lopusta voi löytää monta sivua taulukkoa, joissa jo pelkästään on satoja raamatunkohtia, joihin ko. kirjassa viitataan. Kolmanneksi, 300 vaikuttaisi näin äkkiseltään aika pieneltä määrältä jos vaikkapa ajatellaan raamatunluvun kohokohtia, joita on vuosien aikana selitetty kun koko Raamattu on käyty läpi. MUTTA en sitä sano jos jonkinlainen ydinoppi sellaiseen määrään perustuisikin. Asiaa lienee paikallaan tutkia.
Teokraattisessa koulussa aikanaan käytetty "Koko Raamattu" -kirja on tosiaan poikkeus, siinähän käytiin läpi jokainen Raamatun jae. Mutta sitä ei ehkä voida laskea todistajien ydinoppia käsitteleväksi kirjaksi. Varsin pöljää hommaa oli kyllä pitää harjoituspuhe jostain Israelin sukuluetteloista ja yrittää löytää siihen joku fiksu teema. (Mahtaako kyseistä kirjaa muuten olla korvattu jollain uudemmalla teoksella?)
Video ei ollut ohjeistusvideo.
Laodikea
Viestit: 15
Liittynyt: 27.04.2017 19:16

Re: Vain 300 Raamatun jaetta?

Viesti Kirjoittaja Laodikea »

Viitisen vuotta sitten kahlasin keskusteluja läpi ja luin niistä kiinnostavimmat. Taitaa olla kyse tästä:

viewtopic.php?p=73690#p73690, jolloin kyse on 300 opin kanssa suotuisammaksi väännetystä jakeesta, ja siellä on tiedolle annettu lähdekin. Taitaa siis olla muistikuva peräisin huolimattomasta lukemisesta.
Voimantorni
Viestit: 989
Liittynyt: 07.06.2009 16:16

Re: Vain 300 Raamatun jaetta?

Viesti Kirjoittaja Voimantorni »

Itse en muista tuota nimenomaista ketjua, jossa oltaisi puhuttu 300 jakeesta. Mutta näin jälkeenpäin todistajavuosiani muistellessa tulee kyllä mieleen se, miten usein joitakin tiettyjä jakeita käytettiin Jt-teologian ylläpitämiseksi. Tällaisia jakeita oli ehkä joitakin kymmeniä. Ja sitten oli tietenkin nämä aivan ytimen ytimessä käytetyt muutamat kestojakeet, kuten San. 4:18 ja Matt. 24:45-47.

Vaikka Jehovan todistajat kovasti väittävätkin lukevansa ja opettavansa koko Raamattua, niin enpä sitten tiedä. Toki kokousten ohjelmissa kolutaan koko kirja jae jakeelta aina jossain aikataulussa läpi, mutta tämähän ei tarkoita sitä että oppi perustuu tasapuolisesti koko Raamatulle. Sitä ylläpidetään tiettyjen "voimajakeiden" avulla. Nämä jakeet saavat erityisen painoarvon, kun taas monia muita kohtia Raamatusta jätetään käytännössä kokonaan huomiotta. - Että tässä mielessä tuo näkemys JW-Orgin käyttämästä 300 raamatunjakeesta kuulostaa ihan uskottavalta.
Harmus
Viestit: 126
Liittynyt: 10.05.2013 10:58

Re: Vain 300 Raamatun jaetta?

Viesti Kirjoittaja Harmus »

"Voimajakeet" on hyvä kuvaus. Siitä tulee mieleen voimasounnut joilla kitaran sointuihiin lisätään ytyä hyvin suoraviivaisella muunnoksella. Samoin voimajakeet on ikään kuin lisiä joita toistetaan muiden Raamatun jakeiden päällä tuomaan tiettyä suuntaa kulloinkin käsillä oleviin tarinoihin.
Laodikea
Viestit: 15
Liittynyt: 27.04.2017 19:16

Re: Vain 300 Raamatun jaetta?

Viesti Kirjoittaja Laodikea »

Jälkimmäinen muistelemani keskustelu on tämä: viewtopic.php?p=19353 Se taitaa olla lähde myös ensimmäisenä mainitsemalleni muistikuvalle. Vähän niukasti vielä kuitenkaan tarjoaa lisätietoja asiaan tarkemmin tutustumisen kannalta.
Vastaa Viestiin