Saarnaajat - Totuus voittaa faktat

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Syväkurkku
Viestit: 500
Liittynyt: 06.04.2018 16:42

Saarnaajat - Totuus voittaa faktat

Viesti Kirjoittaja Syväkurkku »

YLE Areena on julkaissut hienon, tällä hetkellä jo 15-osaisen podcastin Saarnaajat – Totuus voittaa faktat. Sarja kertoo saarnaajista, joiden uskonnollisia liikkeitä pidetään lähinnä kultteina. Sarjassa asiantuntijana toimii suomalainen kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Vakkuri on teologian tohtori. Huolimatta teistisestä taustastaan ja omasta agendastaan uskonnollisen Israelin Ystävät seuran toiminnanjohtajana, Vakkurilla on teräviä havaintoja uskonnollisista kulteista. YLEn puolelta podcastin on toimittanut selkeällä tyylillään Raimo Tyykiluoto.

Sarjassa esiintyvät kultit ovat yhden henkilön ympärillä pyöriviä liikkeitä, mutta kultilla voi myös olla monta johtajaa. Hyvä määritelmä kultille löytyy vaikkapa Wikipediasta:
Kultti tarkoittaa nykymerkityksessään uskonnollista ryhmää, jonka uskomuksia ja palvontamenoja ympäröivä yhteiskunta pitää poikkeavina… Kultiksi nimeämällä nämä ryhmät pyritään esittämään vaarallisina omille jäsenilleen tai yhteiskunnalle.
Jehovan todistajat väittävät omilla sivuillaan, että kultilla on aina YKSI johtaja, ja sen takia Jehovan todistajat eivät ole kultti. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa ja on tarkoituksellista harhaanjohtamista. Tärkeintä on miettiä, pitääkö ympäröivä yhteiskunta uskomuksia ja palvontamenoja poikkeavina ja onko ryhmä vaarallinen jäsenilleen tai ympäröivälle yhteiskunnalle. Omasta mielestäni Jehovan todistajat täyttää kultin tunnusmerkit.

Alla on joitakin sekalaisia ajatuksia ohjelmasarjasta, joita olen täydentänyt Wikipediasta löytyvillä lisätiedoilla. Esimerkki tulee lähinnä sarjan ensimmäisestä jaksosta. Lisäksi olen kommentoinut yhtymäkohtia Jehovan todistajien uskomuksiin ja toimintaan. Alkuperäisessä sarjassa on valtavasti enemmän tietoa ja suosittelenkin sarjaa lämpimästi kaikille. On hämmentävää nähdä, miten samanlaisia kultit ovat toimintatavoiltaan.

Yhdysvaltalainen Mike Bickle on syntynyt 1955. Bickle johtaa liikettään International House of Prayer (IHOPKC) Missourista käsin. Liike on perustettu vuonna 1999 ja varsinaisia jäseniä sillä on muutama tuhat. Liikkeellä on kuitenkin oma YouTube-kanavansa, jolla on yli 300 000 tilaajaa. Kanava lähettää ohjelmaa 24/7. Liike on ohjelman arvion mukaan nopeimmin kasvava uskonnollinen liike. Se saa kannattajia erityisesti nuorten keskuudesta.

Bicklen liikkeen mukaan paholainen on vallannut maailman ja soluttautunut yhteiskunnan kaikkiin osa-alueisiin, kuten liiketoimintaan, tiedotusvälineisiin ja hallituksiin. Oppi ympäröivästä pahasta maailmasta on tunnusomaista kaikille kulteille, myös Jehovan todistajille. Liikkeen opetusta sanotaan dispensationalistiseksi maailmankuvaksi, jonka mukaan kaikki heikkenee loppua kohden ja lopulta uskovat temmataan pois. Osa uskovaisista jää maan päälle evankelioimaan. Myös Jehovan todistajien uskomuksia voi luonnehtia dispensationalistisiksi.

Ympäröivän maailman näkeminen ainoastaan pahana ja niiden demonisointi, jotka eivät ole samassa linjassa, on kaikkien diktatuurien lähtökohta. Kielteinen ihmiskuva johtaa henkiseen väkivaltaan, joskus jopa fyysiseen.

Bicklen liike aktivoi jäsenensä keksimällä näille tekemistä 24/7. Myös Jehovan todistajat pidetään kiireisinä. Parituntisia kokouksia pidetään kahdesti viikossa. Jäsenet velvoitetaan lukemaan kultin omaa kirjallisuutta ja uusien jäsenten värväämiseen painostetaan käyttämään kaikki liikenevä aika. Ajankäyttöä jopa seurataan edellyttämällä kirjallinen raportointi johtoportaalle. Ajankäytön tuhlausta rangaistaan luokittelemalla ihmisiä esimerkiksi epäsäännöllisiksi tai toimettomiksi. Aikaresurssien käyttöä valjastetaan myös ilmaiseksi työvoimaksi erilaisiin rakennushankkeisiin, joiden tuottamat voitot valuvat järjestölle.

IHOPKC korostaa hengellistä sodankäyntiä. Sotaa demoneita vastaan käydään esimerkiksi rukousten voimalla. Hengellinen sodankäynti muuttuu helposti henkiseksi sodankäynniksi, johon liittyy painostaminen ja kaikkien poikkeavien ajatusten kitkeminen. Oppien kyseenalaistamista ei sallita. Myös Jehovan todistajat vertaavat toimintaansa hengelliseen sodankäyntiin, eikä liike salli minkäänlaista poikkeamaa ylimmän johtoportaan määrittämiin oppeihin.

Bicklen lopunajan teologia tunnetaan nimellä profetiallinen historia. Raamatusta otetaan irrallisia lauseita ja niiden perusteella tehdään ennustuksia. Jos ennustukset eivät toteudu, niitä muutetaan. Tuttua?

IHOPKC estää siihen kuuluvia nuoria osallistumasta yliopisto-opiskeluun. Perusteluna on, että aika loppuu ja Jeesus palaa. Onko tämäkin tuttua? Kaikki kultit haluavat, että jäsenet eivät sivisty eivätkä osaa kyseenalaistaa liikkeiden opetusta.

Kultit eivät hyväksy Raamatun tieteellistä tutkimusta. Liikkeillä ei ole opillista arvovaltaa ja tätä korvaamaan on perustettu omia aivopesuun perustuvia opinahjoja. Jehovan todistajatkin ovat tällaisia opinahjoja perustaneet, korkeimmalla tasolla Gilead-koulu. ”Opetusta” järjestetään myös erityiskursseilla vanhimmiston jäsenille sekä tienraivaajille. Opetuksellinen sisältö koostuu järjestön toimintatavoista ja johdon teologisista tulkinnoista.

Kultit määräävät miten jäsenet pukeutuvat, kenen kanssa viettävät aikaansa ja kenen kanssa menevät naimisiin. Näin tekevät myös Jehovan todistajat. Kultit pyrkivät jopa määrittelemään sallitut ajatukset.

Liike edellyttää, että ulkopuolisille ei saa kertoa kultin toiminnasta tilanteen niin vaatiessa. Jehovan todistajien kohdalla tätä sanotaan teokraattiseksi sodankäynniksi.

Rikostapauksia sovitaan oikeussalien ulkopuolella ja uhreille maksetaan korvauksia. Samalla edellytetään vaitioloa. Myös Jehovan todistajat ovat sopineet erityisesti pedofiliatapauksia oikeuden ulkopuolella ja korvauksen saatuaan uhreilta on edellytetty vaitioloa. Vaitiolon rikkominen on sanktioitu vahingonkorvauksilla.

IHOPKC lupaa Uutta Järjestelmää, joka ratkaisee maailman kaikki ongelmat. Myös Jehovan todistajat lupaavat aivan samaa.

Todellisuudessa kulteilla on kaksi päämäärää: uusien jäsenten värvääminen ja varainhankinta. Näin myös Jehovan todistajilla. Jäseniä painostetaan ”kenttätyöhön” ja lahjoituksista muistetaan jatkuvasti.

Videoiden ja musiikin merkitys on korostunut uusissa kulteissa. Myös Jehovan todistajat on siirtynyt painotalosta mediataloksi, joka julkaisee yhä kiihtyvässä tahdissa kevyellä musiikilla tahditettuja mielenmuokkausvideoita.

Nuorille luvataan ymmärrystä ja myöhemmin valtaa, jos he noudattavat kultin sääntöjä. Samoin nuoria Jehovan todistajia (miehiä) kannustetaan tavoittelemaan teokraattista uraa. Teokraattinen ura varmistaa paikan vaikkapa vanhimpana. Vanhimpana pääsee jakamaan oikeutta oikeuskomiteoissa ja jopa antamaan elinikäisiä tuomioita, joilla ihminen erotetaan läheisistään.

Uusien kulttien taloudellisen menestyksen mahdollistaa Yhdysvalloissa voimassa oleva uskonnollisten järjestöjen verovapaus. Kulttien ei tarvitse raportoida tuloistaan kenellekään eikä maksaa veroja ja lahjoitukset ovat vähennyskelpoisia. Uusissa kulteissa mukana olevat julkkikset ovat käyttäneet tätä omaan verosuunnitteluunsa. Kyseessä on win-win tilanne.

Jehovan todistajilla "totuus" on voittanut faktat. Selvimmin tämä näkyy vaikkapa suhtautumisessa evoluutioon, historiallisiin vuosilukuihin (607/587 eaa.) tai tieteelliseen Raamatun tutkimukseen.