Viinakaupassa ;)

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.
Hymiöt
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :angel: :clap: :crazy: :eh: :problem: :shh: :shifty: :sick: :silent: :think: :thumbdown: :thumbup: :wave: :wtf:

BBCode on Käytössä
[img] on käytössä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat käytössä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Viinakaupassa ;)

Kirjoittaja RaM » 29.08.2007 10:05

Tästä sen näkee... jos käy liian usein viinakaupassa, voi asiat mennä solmuun. :twisted:

Kirjoittaja Lehtiveli » 29.08.2007 07:42

Ei tehty ei, vaan lähinnä se tehtiin kvalitatiivisista syistä.

Kirjoittaja Witless » 28.08.2007 21:47

Lehtiveli kirjoitti:Tosiaan, jos vielä on viinakauppa-asiaa, niin laitelkaahan tänne. Muuten varmaan vois lukittaa ja siirtää keskustelun merimiesfoorumille. :lol:
Todellakin, jos kerran jehovittelu-keskustelukin lukittiin. Jälkikäteisenä off-topicina toivon että sitä ei tehty Kaarmiksen ehdottamista imagosyistä, eli siksi että ei tuotettaisi luopioiden nimelle häpeää. ;) Älkäämme lähtekö JT-linjoille.

Kirjoittaja Lehtiveli » 28.08.2007 21:18

Tosiaan, jos vielä on viinakauppa-asiaa, niin laitelkaahan tänne. Muuten varmaan vois lukittaa ja siirtää keskustelun merimiesfoorumille. :lol:

Kirjoittaja Jakke » 28.08.2007 20:31

Gargouille kirjoitti:Miten tämä kinastelu yhden solmun suomenkielisestä nimestä liittyy aiheeseen: Viinakaupassa ?
Tää on sitä ns. "vapaata assosiaatiota" 8)

Kirjoittaja Gargouille » 28.08.2007 20:25

Miten tämä kinastelu yhden solmun suomenkielisestä nimestä liittyy aiheeseen: Viinakaupassa ?

Kirjoittaja RaM » 28.08.2007 08:50

Kapteeni kirjoitti: No niinhän se on. Pålstek on polsteetti. Mutta annoin RAM & Luopioille mahdollisuuden avartaa maailmankuvaa pohtiessaan, tukinuiton ja polsteettisolmun mahdollista yhteyttä. Kaikkee ne keksiikin.
Voi sinua ystäväni. :roll:

Sinä kerrot uskovasi jumaluuksiin ja satuihin, mutta tosiasioiden kohdalla tapanasi näyttää olevan vain vinoilla niille, jotka sinua koittavat valistaa. :x

Tässäpä sinulle hieman 'keksittyä mahdollista yhteyttä' polsteetin ja tukinuiton välillä.
Tämä lainaus ja kertomus on itäsuomalaisesta paikallislehdestä:
Kun jokiosalla tukit uivat irrallaan, piti viimeisenä hinata takapuomi, johon koottiin kaikki irtotukit. Se oli molemmista päistä kiinnitetty veneisiin köydenpätkällä, jota jätkäkielellä nimitettiin pörönpääksi. Kun sillä tehtiin solmu, sen nimi oli polstetti. Se ei koskaan rivennyt ja oli helppo avata.
Siihen kuului sääntö, että ”emävarppi tapetaan.” Sanonta kuuluu oleellisesti tähän juttuun.
Siihen aikaan ei uittoväylällä ollut paalutuksia eli ”ukkoja”. Pappilanrannassa ja samoin kirkkorannassa oli paalu ja vähän suojapuomia, että rannat pysyivät tukeista vapaana. Niinpä kun ”savotta roilotti”, tulivat takapuomin vetäjät pappilanmutkaan ja kun oli jo myöhäinen ilta, päätettiin panna takapuomi kiinni ja jättää suma valumaan jokisuulle. Kirkkoherra katseli touhua törmältä.


Kannattaisi vakavasti ryhtyä miettimään tuota Jumala-käsitystäsikin, olisiko sekin yhtä heiveröisillä perustuksilla.

Kirjoittaja Kapteeni » 27.08.2007 21:50

Ruotsiksi pålstek, suomeksi polsteekki. Tuosta on sitten väännetty polsteetti.
No niinhän se on. Pålstek on polsteetti. Mutta annoin RAM & Luopioille mahdollisuuden avartaa maailmankuvaa pohtiessaan, tukinuiton ja polsteettisolmun mahdollista yhteyttä. Kaikkee ne keksiikin.

Rantasuomalaiset opettavat polsteettisolmun tekemisen lapsille seuraavalla tarinalla:
"Det var en gång en prinsessa som bodde vid en sjö. I sjön bodde en drake. Den kom upp ur sjön och slingrade sig runt prinsessan och däk ner i sjön igen." Olen opettanut filippiiniläislapsille solmun tekemistä tällä runolla. Tosin ei ruotsiksi.

Tätä tarinaa ei tietysti voi kertoa JT lapsille. Prinsessahan on tämän vanhan maailman asioita.

Kirjoittaja Vieras » 27.08.2007 17:36

Kapteeni kirjoitti:Paalusolmu nimi on huvipurjehtijoiden käyttämä nimi tälle polsteettisolmulle. Eipä tosiaan löytynyt netistä, että mistä tuo sana polsteetti oikein tulee. I
Ruotsiksi pålstek, suomeksi polsteekki. Tuosta on sitten väännetty polsteetti.

Kirjoittaja Vieras » 27.08.2007 11:46

Varokaa moderatuuria. Paalusolmu liittyy jehovantodistajuuteen kuin satula lehmälle

Kirjoittaja RaM » 27.08.2007 09:21

Kyllä paalusolmu on merenkulussa aivan yleisesti käytetty nimike tuolle solmulle. Se ei siis ole vain 'huvipurjehtijoiden' käyttämä termi vaan solmun virallinen nimi.
Se tulee siitä, että jo kauan ennen pollareiden keksimistä (purje)alukset kiinnitettiin aina laituripaaluun.

Polsteetti-nimeä on käytetty Suomessa tukkiuitoissa, mutta sitä en tiedä, missä vaiheessa ja missä määrin merimiehetkin on sitä käyttäneet.

Luterilaiseksi 'papiksi' olet surkea, sillä luterilaisuudessa ei mitään pelastusköysiä solmuineen tarvita. Kaikki pelastuu automaattisesti. :wink:

Kirjoittaja Kapteeni » 26.08.2007 21:51

Paalusolmu nimi on huvipurjehtijoiden käyttämä nimi tälle polsteettisolmulle. Eipä tosiaan löytynyt netistä, että mistä tuo sana polsteetti oikein tulee. Itse solmun voi tehdä monella eri tapaa.

Miksi oikeastaan hengenmiehenä otin tämän solmun esille tässä topiicissa on, että tätä solmua käytetään mereen pudonneen tai siellä polskivan miehen nostamiseen. Tuo solmu pitää jokaisen nuoren merimiehen osata tehdä yhdellä kädellä olkapäittensä alle, kun hän on meressä jotta pelastusporukka pystyy nostamaan hänet. Eli solmunkäytössä on kysymys pelastumisesta aivan kuin hengenasioissa. Ja tätä polsteettisolmua voi siis myös ateisti käyttää ja näin pelastua.

Voi hitto, meikäläisestä olis kyllä tullu hyvä Luterilainen pappi, mä osaan niin hyvin vääntää näitä asioita....

Kirjoittaja RaM » 26.08.2007 17:01

Kapteeni kirjoitti:http://www.animatedknots.com/bowlineboa ... dknots.com

"Tehkee työ poijaat poloosteettisolomu". Se pittää. Citaatti tulee Suomen Ration ulkomuanlähetyksestä, jossa huastateltiin Laevuri Otto Happosta Kuopijosta.

Kun 1975 kävin Lauttasaaren merimiesammattikoulua, niin solmun nimenä oli vielä polsteettisolmu. En ole pahemmin suomalaisissa laivoissa seilannut, joten saattaapa olla nimi vaihtunut.
Kyseessä näyttää olevan vanha kunnon paalusolmu.

Luonnehdinta ko. solmusta:
Paalusolmu ei ole kytky eikä sorkka vaan kiinteä eli luistamaton silmukka. Se ei ole läheskään niitä vahvimpia silmukoita, sillä se laskee solmittavan materiaalin lujuutta 40% prosentilla. Se ei liioin ole järin pitävä etenkään köyden ollessa jäykkää tai liukasta, sillä sen on havaittu murtuvan kuormittaessa tai luistavan auki kuormaa purettaessa.

Kirjoittaja Kapteeni » 26.08.2007 13:42

http://www.animatedknots.com/bowlineboa ... dknots.com

"Tehkee työ poijaat poloosteettisolomu". Se pittää. Citaatti tulee Suomen Ration ulkomuanlähetyksestä, jossa huastateltiin Laevuri Otto Happosta Kuopijosta.

Kun 1975 kävin Lauttasaaren merimiesammattikoulua, niin solmun nimenä oli vielä polsteettisolmu. En ole pahemmin suomalaisissa laivoissa seilannut, joten saattaapa olla nimi vaihtunut.

Kirjoittaja Vieras » 26.08.2007 12:44

Kulttuurin 45 % ei ole yksiselitteinen totuus (totuus on lahkolla, eikä siitä muualle enää riitäkään ?)

Ihminen sopeutuu hyvin ja mielellään eri kulttuureihin, kun niikseen tulee.

Pitävän solmun tekeminen viittaa vain pelkästään hetkelliseen toivottomuuden tunteeseen.

Ei kai psykiatritkaan lääkitse uuden kulttuurin opetuttamisella ? Päällekkäisyyksistä mahdollisesti masennuksen hoitoa, oikeiden näkökulmien etisimistä, jos joskus on ollut kivaa ongella, hanki mukaan nyt vaikka sinto-uskoinen onkikaveri.

Ylös