"Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Jehovan todistajien oppien lähempää tarkastelua

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Vieras

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Googlen mukaan juutalainen perimätieto kertoo että Jumala kertoi Mooselle koko Talmudin, profeettojen kirjoituksia ja lainopillista viisautta. (miksi ne muuten sitten ovat profeettojen nimissä ne jotkut kirjoitukset ?)

Silloin olisi perimätieto esim. Aatamista ja Eevasta jo kerennyt unohtua ja Jumalan piti puuttua peliin ? Tuo Talmud -käsitys tekee tehtävästä helpon, kunhan on pännä ja savitauluja sekä kirjoitustaito, no aikaahan Moosella oli 40 v siellä, Rami tietää tarkemmin.
RaM

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja RaM »

Raamattu kertoo juutalaisten jumalana olleen ennen YHWHta EL nimisen kanaanilaiskansojen luoja- ja pääjumalan.
ELin vaimo oli Asera, taivaan kuningatar.
Koska erisnimi EL on myöhemmin muutettu tarkoittamaan vain yleisnimeä 'jumala', jota Aseran kohdalla ei ole vastaavasti tehty, niin tulee mieleen kysymys MIKSI näin on toimittu?
Alla pari lyhyttä lainausta ja erityisesti tuon alimman lainauksen/linkin sisältöön kannattaa hivenen perehtyä kun kysymystäni miettii.

//Syyrian pohjoisrannikolla sijaitsevan Ugaritin kaupungin kaivauksissa on löytynyt myyttisiä tekstejä, joissa on useita viittauksia Aseraan (nimellä At iratu). Näiden myöhäispronssikautisten (1550 – 1200 eKr.) tekstien perusteella Asera oli Ugaritissa palvottu jumalatar ja pääjumala Elin vaimo//
http://www.helsinki.fi/teol/pro/emo/tar ... ogia3.html

//Ašera esiintyy lukuisissa muinaisissa kirjoituksissa, kuten akkadinkielisissä teksteissä nimillä Ašratum/Ašratu ja heettiläisissä lähteissä nimillä Ašerdu/Ašertu. Ašeraa pidetään yleensä samana jumalana kuin ugaritilaista ʼAṯirat-jumalatarta, ja ugaritilaisissa lähteissä hänen puolisonsa oli Ēl.//
http://fi.wikipedia.org/wiki/A%C5%A1era

//Elin puolisona esiintyi jumalatar nimeltä Asera, joka oli suuri äiti-jumaluus, taivaan kuningatar.//
http://helda.helsinki.fi/bitstream/hand ... sequence=1 <--- kannattaa lukea!
Viimeksi muokannut RaM, 23.12.2010 11:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Näin joulukiireiden iskiessä, yritän tehdä yhteenvedon mitä mieltä minä olen tästä aiheesta.
Jaakko Ahvenainen kirjoitti jo lähteet joihin tulisi suhtautua asiallisesti, sillä niiden pohjalta ymmärtää miten ja kuka viisi ensimmäistä Raamatun kirjaa kirjoitti.

Mooses se ei ollut, vaan useat hurskaat papit ne kirjoittivat, he kokosivat aineistoa ja sitoivat tarinat yhteen leikkaa limaa järjestelmällä.(Tämä tapahtui vasta Babylonian pakkosiirtolaisuudessa joka selittää sen miksi niissä on niin paljon babylonialaista tarustoa.)

Tärkeimmät lähteet tähän ketjuun ovat J ja E, joissa on eri käsitys siitä milloin Jumalan nimi Jahve tuli tunnetuksi ihmisille.
Jotkut saksalaiset tutkijät näkevät, että Jahvistin mukaan se on ollut aina tiedossa, mutta Elohistin mukaan Jumala paljasti sen vasta Moosekselle.

Nykyajan tutkijoille kielelliset todisteet erottavat ne toisistaan ja paljastavat eri aikakaudet.
RaM kirjoitti:/Syyrian pohjoisrannikolla sijaitsevan Ugaritin kaupungin kaivauksissa on löytynyt myyttisiä tekstejä, joissa on useita viittauksia Aseraan (nimellä At iratu). Näiden myöhäispronssikautisten (1550 – 1200 eKr.) tekstien perusteella Asera oli Ugaritissa palvottu jumalatar ja pääjumala Elin vaimo
Tämä pitää paikkansa.Tuossa vaiheessa Asera oli El:in puoliso.

Mutta, jos kelaat taaksepäin ja luet aikaisempia viestejäni , niin kerroin jo kuinka EL oli tuonpuoleinen Jumala ja paikalliset jumalat yhdistettiin jossain vaiheessa historiaa ja Jahven osaksi tuli vain osa Palestiinaa.
Jahve omi äitinsä puolisokseen, joka ei ollut tavatonta, jos tuntee muinaishistorian hallitsijoita.
Aseraa palvottiin Taivaan kunigattarena ainakin Jeremian kirjassa, muistaakseni löytyy muualtakin.
Vielä Salomonin aikana Salomonin äiti kantoi titteliä Taivaan kuningatar ja katolilaisuudessa Jeesuksen äiti on saanut saman arvonimen ja on sitä vielä tänäkin päivänä.

Tämä tästä, mukavia pyhiä kaikille.
RaM

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja RaM »

Eliä koskien suosittelen kaikille tuon alimman linkkini lukemista. Se avartaa kummasti raamatun tuntemusta.
Ariadna: Mooses se ei ollut, vaan useat hurskaat papit ne kirjoittivat, he kokosivat aineistoa ja sitoivat tarinat yhteen leikkaa limaa järjestelmällä.(Tämä tapahtui vasta Babylonian pakkosiirtolaisuudessa joka selittää sen miksi niissä on niin paljon babylonialaista tarustoa.)
Oletan sinun lukeneen aihetta koskevan edellisen kommenttini.
Ihan noin vakuuttavaan tutkimustietoon en ole itse törmännyt. Selvää on kuitenkin se, ettei Mooses ole koko Pentateukin takana.

Tuo usko pakkosiirtolaisuuden ajankohtaan ja vasta silloin syntyneeseen Pentateukkiin ei oikein sovi yksiin raamatun vahempien tekstien kanssa eli jo ne tunsivat Mooseksen lain. Oman käsitykseni mukaan tuo Pentateukki oli ilmeisesti pääosin koossa jo ennen pakkosiirtolaisuutta, mutta siihen lisäiltiin babylonialaisia mausteita, kuten kaikkiin raamatun kirjoituksiin on ollut tapana tehdä. Parannella niitä. Kuten aikaisemmin jo osoitin niin viides Mooseksen kirjakin oli liitetty siihen jo aikaisemmin, vaikka juuri sitä eksegetia pitää viimeksi liitettynä.

Eksegeettiseen tutkimukseen en kykene luottamaan kovinkaan sokeasti, sillä se ei ole luonnontieteelliseen tutkimukseen verrattavaa eksaktia tieteellistä työtä, vaan enemmän tutkimusten kautta tehtävää TULKINTAA, jota tulkitsijan oma maailmankuva automaattisesti värittää. Vaikka ei pitäisi.

JOS totuus löytyisi Helsingin Yliopiston eksegetiikan laitoksesta, niin kaikkien kannattaisi ryhtyä liberaaliluterilaisiksi. Ja mieluiten suomalaisiksi sellaisiksi. Minusta ajatus on kuitenkin aika naiivi ja pidän juutalaista eksegetiikkaa hyvin paljon asiantuntevampana etenkin vanhan heprean (ennen pakkosiirtolaisuuden aikaa ollut kirjoituskieli) vivahteiden perinteisesti paremman ymmärtämisen vuoksi.
Viimeksi muokannut RaM, 23.12.2010 12:05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Ariadna
Viestit: 2177
Liittynyt: 28.04.2007 10:16

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Ariadna »

Kyllä niitä toisin uskovia löytyy Suomen ulkopuoleltakin, eräs heistä on, Richard Elliott Friedman.

http://www.youtube.com/watch?v=cYt3oom0pJg
RaM

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja RaM »

Epäilemättä asiantunteva henkilö, mutta tunnustan etten tarkemmin tunne näkemyksiään (ellen ole niitä viitetietoina muista yhteyksistä lukenut) tai kirjallisuuttaan.
RaM

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja RaM »

Tulipa mieleeni vielä tuosta Jaskan vakuuttamasta eksegeettisen tutkimustiedon erinomaisuudesta sellainenkin yksityiskohta, että koko Daavidin valtakuntaa ja sen historiallisuutta pidetään siinä myös kyseenalaisena. Tähänkin näkemykseen, kuten kaikkeen muuhunkin raamattukritiikkiin, voisin yhtyä mielelläni, sillä sekin vie maton koko krisitinuskon alta. Tuolloin myöskään minkäänlaista messiaanista sukuhaaraa ei ole todellisuudessa ollut ja sekin automaattisesti heittää samalla koko Jeesus-uskon romukoppaan.
Eksegeettinen tutkimus, vaikka siihen tietyiltä osin hieman varauksin suhtaudunkin, on kuitenkin erinomaisen hyvä asia näin uskonnottoman näkökulmasta katsottuna.
Vieras

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Kuningas Salomon kaivokset ovat kai kuitenkin olleet olemassa, eikös niistä ole kirjoitettu kirjojakin ?
RaM

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja RaM »

Myös Salomon olemassa oloa on kyseenalaistettu Daavidin yhteydessä tai vähintäinkin suuruuta, mutta itse on ole aivan samalla kannalla. Nähdäkseni Daavid ja Salomo ovat historiallisia henkilöitä. Vaikka voinhan olla väärässäkin... :roll:
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

Vieras kirjoitti:Kuningas Salomon kaivokset ovat kai kuitenkin olleet olemassa, eikös niistä ole kirjoitettu kirjojakin ?
Tuoltahan nuo Siinailta löytyvät liki Eilatin kaupunkia. Daavidin valtakuntaa lienee hieman liioiteltu kokonsa ja mahtinsa puolesta, mutta se kuului siihen aikaan. Suurennellaanhan tätä Suomeakin liki maailman navaksi 0,005 mrd:n suhde 6,5 mrd:iin. Tällä ei ole mitään tekemistä jnkn nimen pyhittämisen kannalta, kuten ei jehovantodistajuuden näkökulmalla suhteessa kristikuntaan, saati kaikkiin maailman uskontoihin. Paljon melua -tyhjästä.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

RaM kirjoitti:Myös Salomon olemassa oloa on kyseenalaistettu Daavidin yhteydessä tai vähintäinkin suuruuta, mutta itse on ole aivan samalla kannalla. Nähdäkseni Daavid ja Salomo ovat historiallisia henkilöitä. Vaikka voinhan olla väärässäkin... :roll:
Et suinkaan ole. Kyllä Daavidilla ja Salomollakin on sijansa historiassa, kuten jälkeläisillään.
Avatar
Jaakko Ahvenainen
Viestit: 8100
Liittynyt: 28.04.2007 15:41
Paikkakunta: Lieksa

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Jaakko Ahvenainen »

RaM kirjoitti:Tulipa mieleeni vielä tuosta Jaskan vakuuttamasta eksegeettisen tutkimustiedon erinomaisuudesta sellainenkin yksityiskohta, että koko Daavidin valtakuntaa ja sen historiallisuutta pidetään siinä myös kyseenalaisena. Tähänkin näkemykseen, kuten kaikkeen muuhunkin raamattukritiikkiin, voisin yhtyä mielelläni, sillä sekin vie maton koko krisitinuskon alta.
Ei tämä ihan näin mene, RaM. Kyllä kriittinenkin raamattututkimus myöntää niin Daavidin hallitseman valtakunnan kuin sen jakautumisenkin, siinä missä Jerusalemin hävityksen vuonna 586/7 eKr. Tästä viimemainitusta on niin paljon todisteita, että Jehovan todistajien silmät, korvat ja suukin tukkeutuvat, jopa oman kirjallisuutensa kautta, kuten Make on monasti ja monella tapaa osoittanut.

Tietenkin, mikäli tästä tehdään uskon kysymys, on sitten asia erikeseen. Historia ei kuitenkaan tällaista uskoa tue. Tämä jää henkilön itsensä varaan viimekädessä, sillä Seura on ottanut oppia Pilatuksen menetelmästä pestä ja pyyhkiä kätensä realiteeteiltaan.
biblestudyhome
Viestit: 1
Liittynyt: 25.07.2018 11:41

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja biblestudyhome »

Lisää tietoa Jumalan nimestä:

http://jumalannimi.wordpress.com
Pro et contra
Viestit: 1634
Liittynyt: 04.08.2014 19:37

Re: "Pyhitetty olkoon Sinun Nimesi"

Viesti Kirjoittaja Pro et contra »

1Mos 18 aiheuttaa muutoinkin päänvaivaa; on totta että tarkkanäköiset soferit ovat tehneet muutoksia etenkin korvaamalla tetragrammin JHVH Adonai "Herra" mutta 1Mos 18:22 on tehty kaksi muutosta niin että luetaan ja ymmärretään Abrahamin olevan "Herran" edessä eikä päinvastoin.
Silti 18-luvun teksti yhä antaa ymmärtää yhden kolmesta "miehestä" olevan itse Herra / JHVH , tekstiä ei voi enempää muuttaa!

Miten on siis mahdollista että Abraham käy keskustelua fyysisesti läsnäolevan Jumalan kanssa kasvotusten kun myöhemmin Mooseksenkin piti käyttää verhoa Siinailla kun laki annettiin, eikä myöskään yksikään ihminen voi nähdä Jumalaa kuolematta kuten Raamattu kertoo?
Biblia antaa tähän loogisen vastauksen, kannattaa tutkia vaikka myöhemmät Raamatun käännökset jättävätkin asian ilman erityistä huomion kiinnittämistä siihen kenet Abraham oikeastaan tapasi Mamressa...mahdollista on teoriassa että soferit käsittivät mistä kyse; soferit aloittivat työnsä pappi Esran päivinä eikä ole syytä olettaa heidän toimineen yksilöinä ilman tarkkaa ohjausta!
- John. 8:58
Vastaa Viestiin