Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Yleistä keskustelua Jehovan todistajista.

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
Tony
Viestit: 7440
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Tony » 05.07.2019 06:06

Helsingin Uutiset käsitteli eilen (4.7) totaalikieltäytyjille alkuvuodesta ilmestynyttä porsaanreikää, jonka avulla he pystyivät välttämään asevelvollisuuden. Porsaanreikä tilkittiin 1.4.2019, kun Jehovan todistajien yli 30 vuotta voimassa ollut erillislaki kumottiin.

Artikkeli käsittelee myös Jehovan todistajien nykyistä asemaa lain edessä.

Tälläkin foorumilla on jo alusta asti spekuloitu sillä, mitä Jehovan todistajat tekisivät mikäli vapautuslaki kumottaisiin. Yleinen mielipide on ollut, että todistajat menisivät luonnollisesti siviilipalvelukseen. Koska niinhän he tekevät muuallakin ja siviilipalvelus on ollut todistajille sallittua jo kauan. Suomen siviilipalvelusjärjestelmä ei myöskään eroa oleellisesti niiden maiden siviilipalvelusjärjestelmistä, joissa Jehovan todistajat ovat suorittaneet siviilipalveluksen aikaisemmin.

Jehovan todistajien tiedotusosasto on pehmentänyt lauseitaan asiaan liittyen, mitä lähemmäksi vapautuslain kumoaminen on tullut, mutta aikaisemmin tiedotusosasto on "tiedottanut", että Jehovan todistajat valitsisivat vapautuslain kumoutuessa tietenkin vankilan.
Aamulehti 12.9.2012 kirjoitti:Jehovan todistajat: ”Menemme vankilaan, jos emme saa vapautusta armeijasta”

Jehovan todistajat ovat valmiita menemään vankilaan, jos he eivät tulevaisuudessa enää saa vapautusta armeijasta.

– Vankilatuomiot tulisivat tilalle, sanoo Jehovan todistajien viestintäjohtaja Veikko Leinonen.
https://johanneksenpoika.fi/uutiset/ark ... k0017.html
Yle 4.5.2017 kirjoitti:Mutta mitä tapahtuisi nyt, jos lakia muutettaisiin niin, että Jehovan todistajat eivät olisi enää vapautettuja asepalveluksesta?

– Se tarkoittaisi sitä, että palattaisiin siihen asetelmaan mikä oli ennen kuin tämä laki tuli. Silloinhan Jehovan todistajat olivat vankiloissa, kiteyttää tiedottaja Veikko Leinonen.
https://yle.fi/uutiset/3-9595031

Toistaiseksi näyttäisi siltä, että entisten todistajien arviot olivat oikein, "tiedotusosaston" lausunnot väärin.
Helsingin Uutiset 4.7.2019 kirjoitti:Huhtikuun alun jälkeen myös arviolta 600–700 nuorta miestä on joutunut aivan uuteen elämäntilanteeseen. 18–28-vuotiaat Jehovan todistajat eivät olekaan enää vapautettuja asevelvollisuudesta.

– Käytyjen keskustelujen perusteella suurin osa heistä hakeutuu siviilipalvelukseen. Tämän vuoden aikana hakemuksia tulee paljon, mutta tilanne normalisoituu tulevina vuosina, Reijonen arvioi.

Huhti–toukokuussa siviilipalvelushakemusten määrä ylitti 700:n rajan, joista huomattava osa on Jehovan todistajia.

– Jehovan todistajien koulutusjakso menee samalla lailla kuin kaikkien muidenkin.
Helsingin Uutiset: Vankilakortin välttäneillä totaalikieltäytyjillä on edessään uusintakierros poliisin tutkinnassa – porsaanreikää intin ja sivarin laistamiseen on turha enää siitä etsiä
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Polyester
Viestit: 2968
Liittynyt: 11.05.2007 22:11

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Polyester » 05.07.2019 21:10

– Käytyjen keskustelujen perusteella suurin osa heistä hakeutuu siviilipalvelukseen. Tämän vuoden aikana hakemuksia tulee paljon, mutta tilanne normalisoituu tulevina vuosina, Reijonen arvioi.
Tilanne on vielä sen verran uusi, että joitakin totaalikieltäytymisiä voi tulla, mutta jatkossa pölyn laskeuduttua Jehovan todistajat saattavat hakeutua jopa poikkeuksetta siivilipalvelukseen. Ei heillä ole mitään ideologista tai käytännön syytä suorittaa rajoittavaa pantarangaistusta, nyt kun Vartiotorni-seura siviilipalveluksen sallii. Lisäksi totaalikieltäytyminen katsotaan rikokseksi, vaikka siitä ei rikosrekisteriin merkintää tulekaan. Miksi Jehovan todistaja ehdoin tahdoin rikkoisi lakia, kun "Jehova" ei enää sellaista vaadi?
– Jehovan todistajien koulutusjakso menee samalla lailla kuin kaikkien muidenkin.
Koulutuksen sisällössä ei pitäisi olla ongelmaa:

Koulutusjakson ensimmäisenä päivänä siviilipalvelusvelvolliset jaetaan (muutamaa poikkeuserää lukuun ottamatta) neljään eri ryhmään koko koulutusjakson ajaksi. Voit pääsääntöisesti itse päättää, mihin ryhmään menet. Ryhmät ovat:

Kansalaisvaikuttaminen (KAVA)
Palo, pelastus ja väestönsuojelu (PP)
Ympäristö ja yhteiskunta (YKS)
Väkivallan ennaltaehkäisy (VÄKE)

Kaikille yhteisiä luentoja ovat ryhmästä riippumatta mm. siviilipalveluksen perusasiat, ensiapukurssi EA1, liikunta, aseistakieltäytymisen historia, väkivallattomuus, lähisuhdeväkivalta ja yhdenvertaisuus.


http://www.sivarikeskus.fi/fi/koulutusj ... aihtoehdot

Omana aikanani musiikkimiehiä, mm. blackmetallisteja oli paljon. Samoin tietokonenörttejä. Porukka oli ehkä vähän keskimääräistä hipimpää, mutta loppupeleissä aika normaalia. Pössyttely oli yleistä, mutta sitä myös kitkettiin poliisin toimesta. En huomannut, että ketään olisi kiusattu. Suvaitsevasta porukkaa, varmasti myös Jehovan todistajia kohtaan. Tekee ihan hyvää.

Avatar
Verilettu
Moderaattori
Viestit: 1841
Liittynyt: 06.07.2014 17:30
Viesti:

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Verilettu » 06.07.2019 09:12

Polyester kirjoitti:
05.07.2019 21:10
Kansalaisvaikuttaminen (KAVA)
Ympäristö ja yhteiskunta (YKS)
Nämähän voivat olla itsensä Panettelijan saatanallisen kieroja tapoja vaikuttaa siihen, että todistaja parka alkaa ajattelemaan maailmallisen ihmisen tavoin. Ajatellaan nyt sellaista saatanallista palvontamenoa kuin äänestäminen: ei herran jumala, sotaisa Jehova ei katso äänestämistä hyvällä, Jehovan ihanassa, Pohjois-Koreaa muistuttavassa taivaassa maan päällä, on tietenkin yksipuoluejärjestelmä. Äänestämisistä, ja muista maailmallisista vaikuttamisen tavoista puhuminen on itsestä alkuperäisestä käärmeestä, perkele. :problem:

Vankilaan vaan, kulkematta lähtöruudun kautta. ;)

Vieras

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Vieras » 08.07.2019 13:54

On kyllä oikein mukavia uutisia.

Onko tämä viimeinen naula jehovien arkkuun?
Veikkaanpa että on.

Armeijastavapautumiskortilla on vuosia saatu pidettyä miehet lahkon piirissä, vaan ei enää.

JT syyllistys ja häpeä voi siis loppua siihen kun muuttaa pois JT vanhempien luota omilleen.

Aivan mahtavaa ihanaa jes!!!!!!

Avatar
Nukahtanut
Viestit: 1448
Liittynyt: 12.12.2015 16:03

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Nukahtanut » 08.07.2019 22:52

Vieras kirjoitti:
08.07.2019 13:54


Onko tämä viimeinen naula jehovien arkkuun?
Veikkaanpa että on.
Ei viimeinen naula, mutta jälleen yksi lisää Suomen jt-arkkuun. Nuoret miehet eivät ole enää kiristettävissä kasteelle, joten väkeä eroaa taas toivon mukaan nopeammin.
Ja kuten ylempänä todettiin, pitempi aika "maailmallisten" seurassa voi altistaa sivaria käyviä myös kriittiselle ajattelulle.
"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."- The Good, The Bad and The Ugly

Vieras

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Vieras » 10.07.2019 02:00

Tosi vaikea sanoa. On aivan mahdollista, että kadotettujen määrässä on laskua armeijakysymyksen takia ja jos lähtö on mielessä, lähdetään. Mutta ei tämä kyllä mikään viimeinen naula arkkuun ole.

Suomessa käytössä oleva asevelvollisuus on poikkeus. Enimmäkseen sinne mennään vapaaehtoisesti maailmassa ja silti siellä on jehovantodistajia. Eli vaikka vähän väkikatoa tuleekin nuorten miesten osalta, ei vartiotorni vielä siihen Suomessa kaadu. Sen sijaan, vuoden 1975 tapaisia ennustuksia voisi taas tulla! Ne menisivät kuitenkin pieleen ja se karsii väkeä.

Avatar
Tony
Viestit: 7440
Liittynyt: 28.04.2007 07:38

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Tony » 10.07.2019 07:19

Omasta kokemuksesta voin kertoa, että siviilipalveluksen suorittaminen Jehovan todistajana (vuoden 2002 tienoilla) oli yksi osa omaa lähtöäni. Kun se oli suoritettu, minun ei enää tarvinnut miettiä asiaa punnitessani tulevaisuutta ja todistajuutta. Kun velvollisuus oli vielä suorittamatta, todistajuuteen, asevelvollisuuteen ja vapautuslakiin liittyvät kysymykset ja käytännön haasteet häiritsivät tulevaisuuden hahmottamista.

Vaikka uskoin vielä siviilipalveluksen suorittamisenkin jälkeen, että järjestöllä on totuus, tulevaisuus näytti kuitenkin kirkkaammalta kuin ennen palveluksen suorittamista. Asiaa ei enää tarvinnut miettiä millään tasolla. Siitä reilun vuoden jälkeen uskaltauduin ensimmäistä kertaa luopioiden keskustelupalstalle ja loppu on historiaa.

En siis henkilökohtaisesti usko, että siviilipalveluksen - eli velvollisuutensa - suorittaminen sellaisenaan toimisi todistajien havahduttajana, mutta laajemmin ajateltuna sillä tulee olemaan oma osansa tiettyjen yksilöiden havahtumis- ja/tai lähtöprosessissa.

Vapautuslaki on myös toiminut nuorille todistajamiehille yhtenä kannustimena mennä kasteelle. Kaikille sillä ei tietenkään ole ollut merkittävää roolia, mutta vapautuslaki on ollut väistämättä yhtenä merkittävänä osatekijänä osan kasteelle menneiden kastepäätöksessä. Nyt kun sitä kannustinta ei enää ole, kastepäätös jää joiltain tekemättä ja he tulevat välttämään kartetuksi tulemisen kohtalon kokonaan.

Mitä tulee siihen, miten vapautuslain poistuminen vaikuttaa todistajiin Suomessa järjestön tasolla, niin sillä on ehdottomasti oma osansa myös järjestön tulevaisuuden näkymissä. Todistajien ikärakenne on Suomessa raskaasti ylikorostunut 60+ ikäluokassa, joka aiheuttaa jäsenmäärän kiihtyvän laskusuunnan etenkin tulevan kymmenen vuoden aikana (kuten myös sen jälkeen). Kun tähän ymppää sen, että osa kastepäätöksistä jää tulevaisuudessa tekemättä vapautuslain kumoutumisen ansiosta, ja kun nohevista vastuuveljistä on jo nyt huutava pula, lopputulemana on väistämättä jotain muuta kuin iloista kasvua.
"Jos Seura sanoisi minulle, että tämä kirja on musta vihreän sijaan, minä sanoisin: 'Kappas vaan, voisin vaikka vannoa, että se on vihreä, mutta jos Seura sanoo, että se on musta, niin se on musta!'" - Bart Thompson - piirivalvoja

Eteisvahti
Viestit: 96
Liittynyt: 17.07.2015 09:25

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja Eteisvahti » 10.07.2019 12:50

Tony kirjoitti:
10.07.2019 07:19
Mitä tulee siihen, miten vapautuslain poistuminen vaikuttaa todistajiin Suomessa järjestön tasolla, niin sillä on ehdottomasti oma osansa myös järjestön tulevaisuuden näkymissä. Todistajien ikärakenne on Suomessa raskaasti ylikorostunut 60+ ikäluokassa, joka aiheuttaa jäsenmäärän kiihtyvän laskusuunnan etenkin tulevan kymmenen vuoden aikana (kuten myös sen jälkeen). Kun tähän ymppää sen, että osa kastepäätöksistä jää tulevaisuudessa tekemättä vapautuslain kumoutumisen ansiosta, ja kun nohevista vastuuveljistä on jo nyt huutava pula, lopputulemana on väistämättä jotain muuta kuin iloista kasvua.
Oma ennustukseni on, että tulevaisuudessa hallintoelin tulee laajentamaan osan "eduista" koskemaan myös naisia. Lett vitsailee kuinka ennen aikaan veljet olivat niin vanhanaikaisia ja suorastaan sovinistisia, että rajoittivat mm. lavan- ja eteispalveluksen, äänilaitteiden hoidon, Vartiotornin yhteenvetojen lukemisen jne. koskemaan vain miehiä, mutta nyt on Jehovalta tullut uutta valoa, ja voimme kaikki yhdessä iloita sisarten puolesta, jotka nyt myös saavat osansa näistä eduista.
His name is Robert Paulson.

uskollinenidiootti
Viestit: 198
Liittynyt: 08.10.2017 15:13

Re: Helsingin Uutiset: Jehovan todistajat hakeutuvat siviilipalvelukseen

Viesti Kirjoittaja uskollinenidiootti » 10.07.2019 15:33

Eteisvahti kirjoitti:
10.07.2019 12:50
Oma ennustukseni on, että tulevaisuudessa hallintoelin tulee laajentamaan osan "eduista" koskemaan myös naisia. Lett vitsailee kuinka ennen aikaan veljet olivat niin vanhanaikaisia ja suorastaan sovinistisia, että rajoittivat mm. lavan- ja eteispalveluksen, äänilaitteiden hoidon, Vartiotornin yhteenvetojen lukemisen jne. koskemaan vain miehiä, mutta nyt on Jehovalta tullut uutta valoa, ja voimme kaikki yhdessä iloita sisarten puolesta, jotka nyt myös saavat osansa näistä eduista.
Mitä lett:iä nyt kättelin aikanani ja hän haastatteli minua että koska edistyt ap:ksi, voisin kuvitella saman hymyn nyt kun silloin koska veljet eivät edistyneet seurakunnassamme.
Se on eriasia miten se vaikuttaa kasvuun. Tuo Sisarten edistymisen skenaario taitaa helpottaa lähinnä "kuormaa seurakunnan sisällä".

Vastaa Viestiin